HRVATI U STRAHU DA ĆE IM PROPASTI SEZONA: Turisti već počeli da ih izbegavaju u širokom luku, evo zašto su toliko ogorčeni!
Foto: Profimedia

problem u najavi

HRVATI U STRAHU DA ĆE IM PROPASTI SEZONA: Turisti već počeli da ih izbegavaju u širokom luku, evo zašto su toliko ogorčeni!

Novčanik -

Zbog visokih cena na hrvatskom primorju Česi su odlučili da "kazne" Hrvate, pa iz tog razloga za odmor radije biraju Italiju, piše u proteklih nekoliko dana češki portal iDnes.

Jedan od glavnih razloga zbog kojih su Česi ograničili putovanja na Jadran bio je primetan rast cena usluga, uključujući i uvođenje naknade za tuširanje na plaži.

- Pretpostavljam da će se sadašnji masovni turizam Čeha postepeno preseliti negde drugde - rekao je turistički stručnjak Stanislav Zima. Posebno u obzir dolazi susedna Italija, kao i Egipat.

Hrvatska, more, hrvatsko primorje
foto: Youtube Printscreen

Tradicionalni i omiljeni gosti u Hrvatskoj, prema službenim podacima češkog Državnog zavoda za statistiku, na Jadran su pristigli u nešto manjem broju nego inače.

Prema tim podacima, radi se o 30 hiljada manje turista iz Češke nego prethodne godine. Ova brojka je zabrinjavajuća budući da je 2023. godina bila rekordna u pogledu turista iz Češke koji su odlučili da svoj odmor, od najmanje četiri dana, provedu u Hrvatskoj.

Nemci, takođe, nezadovoljni cenama

Naime, dva nemačka medija, TZ i Merkur, navode kako je smeštaj za turiste u Hrvatskoj poskupeo za 30 odsto. Prema rečima predsednice Udruženja porodičnog smeštaja Hrvatske Barbare Marković, Hrvatska je "25 odsto skuplja od konkurencije, ne samo za noćenje, nego i za svu drugu relevantnu ponudu'', prenosi N1 Zagreb.

evri, euro, novac u rukama, novac, pare
foto: Shutterstock

- Hrvatska je sad skuplja od Španije i Grčke, a cene su svakim danom sve veće - kazala je Marković.

Turisti su sve češće nezadovoljni cenama hrane, a takođe, žale se i na cene ležaljki koje se plaćaju i do 40 evra.

- Deset neukusnih ćevapčića, šaka smrznutog mesa i malo pivo koštali su me nešto manje od 25 evra. Zaokružila sam račun na 25 evra, ali pozamašna svota mi je stvarno bila teška za želudac - navela je turistkinja iz Beča pa precizirala da je ćevape platila 17,50 evra, a pivo sedam evra.

“Više neću ovde na odmor”, rekao je jedan nemački turista.

Evro, Euro, Novac
foto: graja / Alamy / Alamy / Profimedia

Kakva je situacija sa Srbima?

Letovanje u Hrvatskoj veoma je popularno među srpskim turistima, ali zbog cena aranžmana mnogi ne mogu sebi da priušte odmor na jednoj od lepših obala na Jadranu. Međutim, pored visokih cena, Srbi rado odlaze u nama susednu zemlju.

U podizanju cena najviše su prednjačili hoteli, pa su pojedini poskupeli čak za 40 odsto u odnosu na 2021. godnu. Kako je prošle godine preneo Večernji list, noćenje je tada iznosilo 80, a neretko i 90 evra po danu.

kurir.rs/mondo.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track