NEDELJOM SE DODATNO DREŠI KESA: Pekare uvele pravilo da se peciva skuplje naplaćuju, u cenu uračunavaju i svoj rad na neradni dan
Foto: Shutterstock

cene svoje vreme

NEDELJOM SE DODATNO DREŠI KESA: Pekare uvele pravilo da se peciva skuplje naplaćuju, u cenu uračunavaju i svoj rad na neradni dan

Novčanik -

U nemačkom gradu Drezdenu kupci nedeljom moraju dublje posegnuti u džep za hleb i peciva u nekoliko pekara. Razlozi za poskupljenje nisu samo sve veći troškovi za energiju.

Drezdenski pekar od ovog vikenda uvodi doplatu za svoje proizvode. Kupci u pet poslovnica ubuduće će peciva, hleb i kolače nedeljom plaćati 10 do 15 procenata više, pišu nemački mediji.

Poskupljenje ne opravdava samo višim troškovima energenata, nego i dodatkom na platu zaposlenima nedeljom od 50 procenata.

Pekara, Pecivo, Kifle
foto: Beta

- Pažljivo smo izračunali, generalno bismo podigli cene, ali mislimo da će se kupci u nedelju počastiti svežim pecivom po nešto višoj ceni jer uopšte radimo - rekao je pekar za nemačke medije.

Nije jedini pekar s doplatom za vikend

Od ponedeljka do petka pecivo košta 80 centi, a u nedelju 90 centi.

Domaći hleb od jednog kilograma tokom sedmice je dostupan za četiri evra, a nedeljom za 35 centi više.

U poslovnicama pekara kupci su o nedeljnoj doplati obavešteni, navode nemački mediji.

Drugi pekar iz Drezdena praktikuje nedeljno poskupljenje gotovo godinu dana.

Kod njega hleb od jednog kilograma tokom sedmice košta 3,70 evra, a vikendom 4,05 evra.

Hleb, Testo, Kvasac
foto: Shutterstock

Integralni hleb od 750 grama radnim danom košta 3,80 evra, a vikendom 4,15 evra.

Isplaćuje dobrovoljne bonuse radnicima

- Svestan sam da u svom poslu moram raditi i vikendom. Ali za mlađe osoblje, slobodno vreme i zajednički momenti s porodicom i prijateljima tokom vikenda igraju sve važniju ulogu - kaže pekar.

Zato je želeo svojim zaposlenima isplatiti dobrovoljni bonus nedeljom i državnim praznicima. Od tada više nema kadrovskih briga, navode nemački mediji.

Nemačka, otkaz, mobing
foto: Shutterstock

Nemci godišnje pojedu oko 80 kilograma hleba i peciva, izračunala je Zadruga za istraživanje žitarica, tržišta i prehrane. Nijedna druga zemlja ga ne jede više. Međutim, poslednjih godina cene pekarskih proizvoda su porasle.

Poskupljenje su pekari opravdali višim troškovima za osoblje, skokom cena sirovina, kao i većim troškovima za energiju.

(Kurir.rs/Fenix magazin)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track