DRASTIČNE RAZLIKE U CENAMA ISTIH PROIZVODA U MARKETIMA: Za pojedine artikle uzimaju i do 400 dinara više, evo i detaljne računice

preteruju

DRASTIČNE RAZLIKE U CENAMA ISTIH PROIZVODA U MARKETIMA: Za pojedine artikle uzimaju i do 400 dinara više, evo i detaljne računice

Novčanik -

Akcija svih maloprodajnih lanaca i Vlade Srbije u kojoj su od oktobra snižene cene osnovnih životnih namirnica u velikoj meri je usporila rast inflacije, a najpre preko proizvoda iz grupe hrane i bezalkoholnih pića, prateći podatke Republičkog zavoda za statistiku.

Kada se sagledaju ukupne potrošačke cene, pomenuti sniženi artikli uticali su na to da se cene proizvoda iz iste grupe, ali druge robne marke, u proseku zaustave ili čak neznatno snize kako bi i dalje bili konkurentni u očima racionalnog potrošača.

S druge strane, ako bismo statistiku ostavili po strani i suočili se sa cenama na rafovima, jasno je da nam kao kupcima treba i malo više računice. Istraživanje je pokazalo da u jednoj potrošačkoj korpi, sa 30 osnovnih namirnica, može da se uštedi i do 10 odsto, ali da pomenute akcije često nisu garancija da ćemo proći najjeftinije.

supermarket, kupovina
foto: Shutterstock

Osim osnovnih namirnica, u koje spadaju brašno, ulje, šećer, mleko, u korpi se našlo i pileće meso, prerađevine, sir, voće i povrće, takoreći, sve ono što je svakom domaćinstvu neophodno u jednoj većoj kupovini. Kako bi se cene lakše poredile, gramaža je svedena na istu meru, odnodno kilogram i litar, jer su neretko slučajevi da manja pakovanja određenih proizvoda koštaju više nego veća.

Stoga, nekoliko artikala, poput ulja, piletine po kilogramu, šećera, brašnja ili južnog voća kod svih trgovaca ima istu cenu, ali zato na kilogramu putera može da se uštedi i do 270 dinara, a na kačkavalju čak 400 dinara, ako posmatramo najnižu cenu.

Najjeftinija korpa u ovom istraživanju bila je u popularnom trgovinskom lancu ,,Lidl'', koja je iznosila 10.816 dinara, iako nijedan proizvod prilikom kupovine nije bio na sniženju. Za njim je odmah ,,Idea'', u kojoj se na sniženju našlo čak 17 proizvoda, a korpa je koštala 11.458 dinara, dok je puna korpa u ,,Maksiju'' iznosila 11.891 dinar, a po nižoj ceni bila su svega dva proizvoda, tačnije limun i pomorandže.

dinari, novac, pare, srpski dinar, srpski dinari
foto: Shutterstock, Ilustracija

Primetno je da se trgovci u ovom periodu godine ''jure'' cenama voća i povrća, koje su i kupcima zanimljive, pa se tako južno voće na rafovima može naći po vrlo niskim cenama. Bananama je cena već neko vreme nepromenjena. S druge strane, toliko pominjani pileći parizer više nema tako popularnu cenu, čak se ne može svuda ni naći na akciji, a njegova redovna cena je za 100 dinara viša.

Ne možemo da preskočimo jaja, koja se nude u različitim pakovanjima i brojem komada, kao i drugačijih klasa, kupci neretko nemaju uvid u to koliko, zapravo, košta ova namirnica. Kada se pogleda cena po komadu, najjeftinije jaje je u Lidlu, sa svojom cenom od 19,97 dinara, zatim u Idei po ceni od 22,5, dok je najskuplje u Maksiju, odnosno 23,5 dinara.

Jaja, Slavlje, Trošak, Uskrs, Praznik
foto: Thinkstock

Takođe, u ovom poređenju, u Lidlu je najniža cena i majoneza i kečapa, ali i pilećih viršli po kilogramu.

Podsetimo, međugodišnji rast cena hrane u prva tri kvartala 2023. godine od 22,3 odsto najviše je bio određen rastom cena mlečnih proizvoda, što je 33,9 odsto, tačnije većom cenom jogurta, svežeg sira i punomasnog mleka, koji su učestvovali u ukupnoj strukturi stope rasta potrošačkih cena sa čak 12,4 odsto.

Ako ih upoređujemo po litru, u ovom trenutku, cene mleka i jogruta su, uglavnom, izjednačene u većini supermarketa.

kurir.rs/politika/ Prenela: T. B.

Bonus video:

03:45

CENE HRANE SE NEĆE VRAĆATI NA STARO Analiza stručnjaka nakon vesti da INFLACIJA USKORO PADA: Ovo je čudna stvar kod EKONOMIJE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track