Najnovije vesti

SVE SUBVENCIJE ZA RATARE BIĆE ISPLAĆENE DO KRAJA NEDELJE: Većini novac leže već danas, evo šta ih još očekuje
Foto: Efcka / Alamy / Profimedia, Shutterstock

poljoprivreda

SVE SUBVENCIJE ZA RATARE BIĆE ISPLAĆENE DO KRAJA NEDELJE: Većini novac leže već danas, evo šta ih još očekuje

Novčanik -

Subvencije će dobiti svih 58.000 poljoprivrednika koji su podneli zahtev za podsticaje za genetiku, a njih 5.000 je na dopuni. Subvencije za tov biće isplaćene do kraja ove nedelje, i to danas za 10.000 poljoprivrednika od ukupno 20.000.

- Sve mere direktnih davanja koje smo obećali biće isplaćene do kraja ovog meseca - rekla je Jelena Tanasković, ministarka poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

polje, njiva, kombajn
foto: Shutterstock

Kako je naglasila, već danas se isplaćuju subvencije po hektaru i za kvalitetna priplodna grla koje su povećane sa 25.000 dinara na 40.000, a do kraja nedelje stižu i sve ostale.

SVI DUGOVI ISPLAĆENI

Ekstremne vremenske prilike i učestale nepogode, ostavile su drastične posledice na srpsku poljoprivredu.

- Mislim da smo skoro sve uradili što smo imali od zadatka, naravno, poljoprivrednicima treba vremena da to i vide. Imali smo kiše, pa onda na to sve pad cena na evropskom tržištu i potpuni slom. Pšenica je prošle godine bila 42 dinara, sada je 19. Mi se zaista suočavamo sa jako teškom poljoprivrednom godinom. Ali, ono što je bitno jeste da su svi dugovi isplaćeni. Ostale su nam još subvencije za investiranje, to ćemo do kraja godine isplatiti – rekla je ministarka.

- Nema nikakve polemike da li će neko dobiti subvencije ili ne. Svi sa urednim zahtevima će dobiti novac, a oni koji su podneli zahtev i imaju nekakvu nepravilnost, dobiće mogućnost da je isprave – rekla je ministarka.

Jelena Tanasković
foto: Zorana Jevtić

Subvencije za krmače su povećane sa 15.000 na 18.000 dinara. Taksa za odvodnjavanje je umanjena ove godine za 50 odsto, a od sledeće godine se ukida, kao i refakcija – povrat akcize na gorivo, vrednost 50 dinara po litru, što za poljoprivrednike kreće od 1. januara.

– Godina je teška, ali država u svemu učestvuje. Ako neko smatra da treba da otkupi sve što je proizvedeno ove godine, to je nemoguće. Od 2024. godine ćemo isplaćivati 100 hektara. Nikada država nije ostavila poljoprivrednike, niti će ih sada ostaviti – kaže Tanasković.

kurir.rs/Blic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
 
track