NA KOJI NAČIN MOŽEMO UMANJITI RAČUNE ZA GREJANJE NA ZIMU? Inženjer za energetiku dao neprocenjive SAVETE: Ovo je bolje REŠENJE!
Miloš Zdravković, Foto: Nemanja Nikolić, Shutterstock, Kurir Televizija

da li ste znali?

NA KOJI NAČIN MOŽEMO UMANJITI RAČUNE ZA GREJANJE NA ZIMU? Inženjer za energetiku dao neprocenjive SAVETE: Ovo je bolje REŠENJE!

Novčanik -

A kada pričamo o predstojećoj zimi nezaobilazna tema je grejanje.

Računica pokazuje da bi ukoliko struja poskupi još jednom do kraja godine za oko osam odsto, kako se najavljuje, račun za utrošenu električnu energiju onih koji budu palili TA peći bio veći u proseku za 1.500 dinara, dok bi u slučaju grejanja uz pomoć klima uredjaja, taj račun bio veći za oko 900 dinara.

Malo ili mnogo, zavisi od budžeta svakog od nas, ali šta ako se zima oduži?

inflacija, grafikon, rast cena, energenti, struja, poskupljenje, evro, euro
foto: Shutterstock

To pitanje jutros je postavio reporter Nikola Vujović diplomiranom inženjeru energetike Milošu Zdravkoviću:

Kako da uštedimo tj. možemo li umanjiti račune za grejanje?

Miloš Zdravković
foto: Kurir tv

Zdravković je istakao da iako je cena od 1.500 dinara u proseku za grejanje malo precizna prognoza, sigurno je da će poskupljenje struje uticati na troškove grejanja ako do njega dođe.

Jedan od ključnih problema u Srbiji, kako ističe Zdravković, jeste nesrazmerno velika potrošnja električne energije u domaćinstvima u odnosu na industriju i transport, u poređenju sa zemljama Evropske unije. Prosečno srpsko domaćinstvo troši 462 kilovata, dok je taj prosek u Evropi 303 kilovata.

- Gasifikacija je mnogo bolje rešenje od korišćenja električne energije za grejanje i Srbija je jedna od retkih zemalja gde domaćinstva troše gotovo 50% ukupne potrošnje električne energije, što nije održivo - rekao je Zdravković.

Na pitanje kako možemo smanjiti troškove grejanja, Zdravković ističe da mnogo faktora igra ulogu, uključujući i gde se tačno nalazimo unutar zgrade, kakvu stolariju imamo, da li stan ima terasu i kako je orijentisan. Takođe, način na koji održavamo svoje stambene zajednice može značajno uticati na energetsku efikasnost.

04:32

DA LI STE ZNALI DA PONOVO RASTE CENA GREJANJA?

Jedan od glavnih saveta koje je Zdravković dao je prelazak sa klasičnih električnih grejalica na inverter klima uređaje sa toplotnom pumpom:

- Ovi uređaji imaju visok koeficijent performansi (COP) od 4,5 do 5, što znači da za svaki utrošeni kilovat električne energije dobijate 4,5 do 5 kilovata toplote. Iako cena ovih uređaja varira u zavisnosti od perioda u godini, sada su pristupačniji nego ikad pre. Uz uštede koje se postižu korišćenjem ovih uređaja, građani bi mogli da nadoknade trošak tokom jedne grejne ili letnje sezone - precizirao je Zdravković.

Iako nam zima možda nije trenutno na umu, važno je unapred razmisliti o načinima kako da efikasno grejemo svoje domove u svetlu najavljenog poskupljenja struje.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

06:06

NEVEROVATNI MODELI SRPSKIH STRUČNJAKA ZA PREDVIĐANJE ELEMENTARNIH NEPOGODA: Svetski prihvaćeni genijalni izumi

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track