DA LI ZIMNICA POSTAJE LUKSUZ? Goran Đaković: Cene na pijaci su za potrošače visoke, a za proizvođače realne
Foto: Kurir Televizija

troškovi za zimnicu

DA LI ZIMNICA POSTAJE LUKSUZ? Goran Đaković: Cene na pijaci su za potrošače visoke, a za proizvođače realne

Novčanik -

Nekada se smatralo da se u posao pravljenja zimnice upuštaju pre svega oni slabije platežne moći koji ne mogu sebi da priušte kupovinu gotove.

Sada je, međutim, pitanje da li je i zimnica u sopstvenoj režiji dostupna većini.

03:01

Kakve su cene na srpskim pijacama pred početak pravljenja zimnice?

Na pitanje da li ćemo ove godine ajvar plaćati kao kavijar odgovarao je u jutarnjem programu Kurir televizije dipl. inž. Gorana Đakovića, glavni urednika Agrobiznisa.

- Zimnica neće biti luksuz, ali će biti poprilično skupa sa aspekta građana, a sa aspekta poljoprivrednika to su realne cene, s obzirom na to koliko su morali da rade i ulažu da bi dobili svoj proizvod koji donose na pijacu i prodaju našim građanima - rekao je Đaković.

Konstatovao je da je ova godina bila izuzetno teška za poljoprivrednike.

- Ovo je bila izuzetno teška godina za poljoprivrednike. Ako se imaju u vidu klimatski uslovi, videli ste koliko je bilo kiše i vlage i samim tim bilo je i više bolesti i štetočina. Poskupela su i mineralna đubriva kad je krenuo rat u Ukrajini, a cene koje su prošle godine bile na pijaci nisu baš pratile troškove proizvodnje - kaže Đoković i dodaje:

01:33

DA LI ZIMNICA POSTAJE LUKSUZ? Goran Đaković: Cene na pijaci su za potrošače visoke, a za proizvođače realne

- Konačno smo došli u jednu ravan što se tiče same cene koštanja proizvodnje povrća. Potrošači to naravno osećaju, ali moraće više da plate da bi imali sopstvenu zimnicu. Postoje dve škole mišljanja što se tiče proizvodnje zimnice ili kupovine. Ili da sami proizvodite, što znači da morate morate da uložite i novac i trud i rad da biste tokom cele zime imali zimnicu ili možete da je kupujete onda kad vam treba.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Bonus video:

03:39

Pijaca u Kini i u Srbiji

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track