IZNAJMITE STAN, PLATITE DEBELO, A ONI VAM ISKLJUČE VODU: U ovom gradu vladaju oštra pravila - Evo zašto vas ovako kažnjavaju!
Foto: Shutterstock

IZNAJMITE STAN, PLATITE DEBELO, A ONI VAM ISKLJUČE VODU: U ovom gradu vladaju oštra pravila - Evo zašto vas ovako kažnjavaju!

Nekretnine -

U stanovima u Sevilji koji se ilegalno iznajmljuju turistima moglo bi da bude obustavljeno snabdevanje vodom, usred nastojanja gradonačelnika da umanji kratkoročno izdavanje domova.

Kancelarija gradonačelnika Sevilje saopštila je ove nedelje da pregleda sve gradske stanove za odmor i da će zatražiti od lokalne državne kompanije za vodu Emasesa da prekine snabdevanje vodom imanja koja nisu u skladu sa propisima, ako nastave da se izdaju.

Pregledom je do sada identifikovano 715 stanova koji nisu u skladu sa propisima donesenim 2022. godine, a koji predviđaju da vikendice moraju da imaju zaseban ulaz ako su iznad prvog sprata, navodi neimenovani izvor iz kabineta gradonačelnika za Rojters.

On je rekao da je kancelarija gradonačelnika već razgovarala sa vlasnicima tih stanova.

Nekretnine, Sasomange
foto: Shutterstock

Kancelarija gradonačelnika procenjuje da se između 5.000 i 7.000 stanova za odmor u Sevilji izdaje ilegalno, a između 8.000 do 9.000 se izdaje u skladu sa propisima, navodi izvor.

Predlog zakona koji trenutno prolazi kroz parlament Sevilje planira da zabrani dodatne dozvole za iznajmljivanje u starom gradu i naselju Trijana preko reke.

Barselona je saopštila da će zabraniti sve stanove za odmor do 2028. godine, dok će na Kanarskim ostrvima policija pomoći u sprovođenju strožih propisa.

Porast turizma u poslednjih nekoliko godina doveo je do protesta širom Španije, a lokalno stanovništvo tvrdi da zbog toga ne može da priušti iznajmljivanje.

Lokalne vlasti nastoje da smanje broj ilegalnih oglasa za izdavanje i da pronađu načine da ograniče širenje kratkoročnih iznajmljivanja stanova na platformama kao što su Airbnb ili Booking.com.

BiznisKurir/BizPortal

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track