ITALIJA NUDI DO 30.000 EVRA DA SE DOSELITE U TOSKANU! U ponudi je 76 gradova i sela, ali postoji jedan uslov
Foto: TikTok/easylivingtuscany

PAZI SAD

ITALIJA NUDI DO 30.000 EVRA DA SE DOSELITE U TOSKANU! U ponudi je 76 gradova i sela, ali postoji jedan uslov

Nekretnine -

Italijansko ministarstvo životne sredine objavilo je studiju iz 2016. koja pokazuje da je skoro 2.500 gradova toliko doživelo depopulaciju da neće preživeti više od 25 godina.

Italijanska regija Toskana pokušava da privuče nove stanovnike grantovima u iznosu od 10.000 do 30.000 evra. Naime, oni nude novac za pomoć u pokrivanju troškova kupovine i renoviranja kuće, a za ovaj podsticaj je na raspolaganju 76 gradova i sela, piše Forbs.

Toskanski grantovi, piše Forbs, dovoljni su da pokriju do 50 odsto troškova povezanih sa kupovinom i renoviranjem kuća u gradovima sa manje od 5.000 stanovnika. Prosečna cena za kupovinu kuće u najjeftinijoj provinciji Toskane Pistoji je 1.472 evra po kvadratu, prenosi Indek.

Toskana, Italija, Eupravo zato
foto: Uwe Moser Moser / Alamy / Alamy / Profimedia

Postoji jedan uslov

Podnosioci zahteva moraju biti državljani Italije, državljani Evropske unije ili državljani koji nisu državljani EU sa dugotrajnom boravišnom dozvolom i moraju se prijaviti kao stanovnici u italijanskom gradu po svom izboru.

Za građane SAD zainteresovane za ovu priliku, proces uključuje nekoliko dodatnih koraka u poređenju sa građanima EU. Amerikanci prvo moraju da dobiju dugoročnu boravišnu dozvolu, koja obično zahteva dokaz finansijske stabilnosti ili ponudu za posao u Italiji.

Italijansko ministarstvo životne sredine objavilo je studiju iz 2016. koja pokazuje da je skoro 2.500 gradova toliko doživelo depopulaciju da neće preživeti više od 25 godina. Prošle godine CNN je izvestio da u zemlji ima oko 6.000 napuštenih sela.

Kurir.rs/Poslovni.hr/Prenela S. Č.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track