Slušaj vest

Dva zlata i jedno srebro dobio je za proizvode od kozjeg mleka. U čemu je njihova tajna uspeha?

Od tora u dvorištu, do pašnjaka na padinama Cera, koze i domaćin svaki pedalj staze i puta znaju. U prirodu na ispašu koja je ključna u proizvodnji, Vladimir stado izvodi svakog dana. Kaže da koze, samo koprivu ne vole da jedu.

- Verujte mi, sve je teže nego čuvati ove koze, i boraviti sa njima ovde u prirodi. Ovo je opuštencija, kako za njih, tako i za nas. Mleko dobijeno od ovih koza, dobijeno ovakvom ishranom je sigurno nešto najzdravije što se može naći na tržištu. Ovako provodimo svaki dan, dva puta dnevno, pre podne, i popodne. Proizvodi su bez ikakvih dodataka, boje, arome, konzervanasa. Od samog starta smo išli na to, da radimo nešto prirodno. Da budemo svoji, i posebni, i možemo slobodno reći da smo uspeli u tome - navodi Vladimir Dobrić iz Bele Reke.

Pre 11 godina, Dobrići su kupili prve koze. Sada ih imaju 120. U malom pogonu na seoskom imanju, svakog dana u sir prerade 200 litara mleka.

- Sada trenutno mešam podsireni sir koji sam iseckala, i vršim odvajanje surutke od tog izsečenog sira. Zahtev je veliki, nije fizički teško, ali je psihički zahtevno i odgovoran posao. Od devet krećem sa tim podsiravanjem, i dalje te faze koje idu, tako da je negde, oko četiri, pola pet, je sve završeno - kaže Rada Dobrić iz Bele Reke.

U kvalitet sira i surutke, kupci su se odavno uverili, a sada je to potvrdila i komsija Novosadskog sajma, na kojem su prvi put izlagali. Najveće priznanje - Velika zlatna medalja za mladi sir.

- To je punomasni sir, u suštini, na tržištu i u Srbiji je jako malo punomasnog sira. Sve su to sirevi sa delimično obranom mlečnom mašću. Ovo je specifično, jer je punomasni sir, i specifično je način kako dobijanja samog mleka, na ispaši svakog dana, tako i same prerade - objašnjava Vladimir Dobrić iz Bele Reke. Dodaje:

- Svakako, potražnja je puno veća nego što mi imamo. Ali, svakako imamo svoje dugogodišnje mušterije koje poštujemo. Još po neko se tu javi.

Za kilogram sira, potrebno je do osam litara svežeg mleka. Obrađuju Dobrići 11 hektara. Uz žitarice, proizvode i detelinu. Koriste subvencije, i koliko mogućnosti i kapaciteta dozvole, planiraju da uvećaju stado.

Od tora u dvorištu, do pašnjaka na padinama Cera Foto: Printscreen/RTS

biznis.kurir.rs/RTS