Slušaj vest

Porodično gazdinstvo "Glogovac" iz Kačareva kod Pančeva uzgaja lešnike punih 20 godina, a od pre godinu i po dana odlučili su se da svom kvalitetnom proizvodu dodaju na vrednosti, pa su počeli da ga prerađuju u lešnik paste.

Sada u asortimanu imaju sedam različitih uzkusa paste, koja u sebi sadrži od 60 do 100 procenata lešnika, pa se zbog njegove visoke proteinske vrednosti pokazao i te kako privlačan sportistima i rekreativcima.

Sanja Glogovac na 18. Međunarodnom sajmu etno hrane i pića izložila je svoje lešnik paste koje pravi u sedam različitih ukusa  Foto: Privatna Arhiva

 - Lešnik uzgajamo od 2005. godine na našoj zemlji na površini od tri hektara. Njegov kvalitet je odličan i pošto smo i sami sladokusci suprug i ja smo pre godinu i po dana odlučili da se oprobamo u proizvodnji lešnik paste. Na taj način smo našem lešniku dodali na vrednosti, a ispostavilo se da je prodaja krenula mnogo bolje nego što smo u startu očekivali. Počeli smo da prodajemo teglice kolegama u firmama gde radimo i to se tako lepo proširilo od usta do usta i preko instagrama tako da prodaja lepo ide - priča za Kurir Biznis Sanja Glogovac koja je i glavni majstor za lešnik pastu.

11.jpg
Foto: Privatna Arhiva

ZDRAV PROIZVOD BEZ ADITIVA

Sanja je glavana u proizvodnji lešnik paste, dok je njen suprug i još jedan pomoćnik zaduženi za brigu o plantaži lešnika.

- Svaki početak je težak, ima dosta ulaganja u mašine, berba lešnika je mašinska, ali na duže staze verujmo da će ovo biti uspešan biznis. Naše lešnik paste su zdrave, ne sadrže nikakve aditive, veštačke boje, konzervanse, niti bilo šta štetno. I lešnik i med su postojani i nisu kvarljivi pa pasta može dugo da stoji - s ponosom ističe Sanja Glogovac.

S obzirom da lešnik ima dosta proteina, kupaca njene paste, kako sama kaže, ima dosta među sportistima, ali i ljudima koji poste.

- Ništa ne lagerujemo, već paste pravimo po porudžbini. Leti je manja proizvodnja, ali zimi i tokom posta imamo veliku potražnju. Naši kupci su prodavnice zdrave hrane, treneri po teretanama, ljudi po firmama, ali i roditelji koji žele deci da ponude nešto zdravo. Lešnike pečemo i meljemo i dodajemo ostale sastojke zavisno od vrste paste. Imamo sedam ukusa, lešnik pasta 100 odsto od lešnika, lešnik pasta sa medom, zatim sa medom i cimetom, karamel kranč, sa belgijskom čokoladom bela, sa belgijskom čokoladom crna i sa belgijskom čokoladom crno-bela - priča za Kurir Sanja.

IMG20241205120647.jpg
Foto: Privatna Arhiva

Ona dodaje da lešnik paste pakuju u teglice od 250 i 500 grama grama, ali imaju i poklon pakovanja od dve ili tri teglice. I sve njih predstavila je nedavno na 18. Međunarodnom sajmu etno hrane i pića u Beogradu.

- Cena teglica od 250 grama kreću se od 600 do 700 dinara za 100 odsto pastu od lešnika. Teglica od 500 grama košta 1.100 do 1.300 dinara, a najskuplja poklon kutija sa tri male teglice košta 2.300 dinara. Ove poklon kutije naročito su tražene u vreme praznika i slava - kaže Sanja.