Ivan Simović, četrdesetogodišnji inženjer informatike u mašinstvu iz Kragujevca, prvi put je krenuo sa 3D modeliranjem još u srednjoj školi, pre više od 20 godina. Kako kaže, pandemija ga je motivisala da se ozbiljnije posveti 3D štampi, kada je, radeći od kuće, kupio svoj prvi 3D štampač.

- U tom periodu sam dosta vremena provodio radeći od kuće, i to me je navelo da kupim svoj prvi 3D štampač i krenem da se bavim ovim hobijem.Iskreno, u tom trenutku nisam mogao ni da zamislim gde će me to odvesti kroz par godina - kaže Ivan.

Iako trenutno nije preduzetnik, Ivan se nada da će jednog dana ovaj hobi pretvoriti u ozbiljan posao. Svoju radionicu pod nazivom „3D kuhinja” još uvek održava na nivou hobija, ali kombinuje svoje znanje iz mašinstva, programiranja i elektronike kako bi pretočio ideje u stvarnost.

- Za nešto ozbiljnije potrebno je dosta investiranja u prateću opremu, radno okruženje i slično. Meni lično, cela ta zamisao mnogo znači jer sam u mogućnosti da pretačem svoje ideje u stvarnost - objašnjava Ivan.

Materijali za 3D štampanje su ključan deo svakog projekta, a kvalitetni materijali nisu uvek lako dostupni.

- Materijali nisu jeftini, i cene se mogu drastično razlikovati u zavisnosti od kvaliteta i potrebe - napominje Ivan. - Ukoliko radim na klasičnom FDM štampaču, najčešće koristim ASA, PLA, TPV, PETG, PA12, dok za rad sa smolom koristim rezin štampače i smole visokog kvaliteta za brzo štampanje koje imaju dobre tehničke karakteristike.

Jedan od najneobičnijih projekata koje je realizovao bio je model T-800 iz filma „Terminator 2 – Judgment Day” iz 1991. godine, u prirodnoj veličini.

- Moj prijatelj Duško Radmilo (Monte Kristo) je veliki ljubitelj tog filma i na njegov upit, ja sam se vrlo rado upustio u tu avanturu. Ceo projekat je trajao par meseci, uz dosta rada, truda i inženjerskog iskustva, projekat je uspešno realizovan - priseća se Ivan.

Teško mu pada odvajanje od pojedinih kreacija, posebno od onih u koje je uložio mnogo truda.

- T-800 je definitivno nešto posebno za mene, jer sam na njemu radio baš predano do najsitnijeg detalja. Deo mene je definitivno otišao sa njim - iskreno priznaje Ivan.

Još uvek za sebe nije napravio ništa što bi želeo, jer stalno radi na novim idejama i projektima, odlažući realizaciju sopstvenih želja.

U planu mu je sledeći veliki projekat – Iron Man u prirodnoj veličini, inspirisan ljubavlju njegovog sina prema Marvel univerzumu.

- Imam na umu da uradim Iron Mana u prirodnoj veličini, sa dosta elektronike, osvetljenja, specijalnih efekata, mehanike - otkriva Ivan. - Moj sin Vojin je ljubitelj Marvela, tako da će ovo najverovatnije završiti kod njega u sobi.

Iako većinu svojih projekata realizuje sam, Ivan ističe podršku prijatelja i kolega kada se suoči sa specifičnim stručnim izazovima.

- Uglavnom sve radim sam, mada kada negde zapne oko stručnih detalja i specifičnih situacija, prijatelji i kolege sa posla su uvek tu da pruže podršku - kaže on. Vizija za „3D kuhinju” uključuje preduzetničke vode i ozbiljan potencijal, ističe Ivan, nagoveštavajući da bi u narednim godinama ovaj hobi mogao da preraste u nešto mnogo veće i značajnije.

Ivan Simović je oženjen i otac je dvoje dece, zaposlen je u kompaniji Siemens, a kako ističe, inženjerski posao ga je vodio širom sveta, na različite kontinente, gde je imao priliku da upozna brojne narode i kulture, što ga je dodatno inspirisalo za 3D modeliranje.

BiznisKurir/BIZLife