Kada je pre više od 15 godina ostala bez državnog posla, Kragujevčanka Suzana Gorjanac, pravnica po struci, našla se pred velikim životnim raskršćem - kuda i kako dalje. Nije se predala, već je odlučila da započne nešto sa svojih deset prstiju. Kako je oduvek gajila ljubav prema tkačkom zanatu, rešila je da joj to bude i posao, odnosno izvor prihoda.

Tako je nastao "Etno stil" u koji je Suzana uložila veliki trud, znanje i želju da uči i usavršava se, ali i snagu da izdrži dok ne stigne do uspeha. I izdržala je, a tajnu svog uspeha, kaže, vidi u potpunoj posvećenosti, ali i u činjenici da uživa u tome što radi.


- Uvek sam uživala u tkanju i tretirala sam taj zanat kao vrstu umetnosti. Tome svedoče i prijateljstva sa kreativnim ljudima iz sveta umetnosti, glume, slikarstva, književnosti. Tokom dosadašnjeg rada upoznala sam mnogo zanimljivih osoba, a dobila sam i dosta pohvala, i lepih priznanja - ističe Suzana Gorjanac. A priznanja i narudžbine stižu za ono što nastaje u njenoj kućnoj trkačkoj radionici.

To su unikatni odevni komadi, nastali kao spoj modernog dizajna i tradicionalne tehnike, koje sada već nose žene širom sveta.

FB_IMG_1726236775682.jpg
Kurir/Dejan Đusić 

- Tkam savremene odevne predmete, ponča, šalove, ogrtače, materijale za Šanel kostime. Širok je spektar onoga što tkam, a raduje me i što još uvek ima interesovanja za stare krparice. Moje kreacije nose se u mnogim zemljama i naravno da sam zbog toga srećna. Ali iza toga stoji ogromna količina rada, umora, nespavanja, nebrojeno sati provedenih u kolima, u autobusu. Sve to iziskuje vreme i snagu, ali pošto volim sve to što radim, još uvek imam snage za to - kaže Suzana.

Do sada je za svoj rad ova vredna, kreativna, ali i preduzimljiva Kragujevčanka dobila veliki broj nagrada i priznanja, među kojima su čak dva Oskara za doprinos u očuvanju i promociji starih zanata. Suzana je na to veoma ponosna, jer, kako kaže, osim što joj je tkanje posao, njena misija je čuvanje tog starog zanata kroz prenošenje drugima. Zato je i pokrenula svoje radionice, kroz koje prenosi tkačku veštinu ženama koje su voljne da se oprobaju u ovoj drevnoj delatnosti.

tmb_suzana_gorjanac_-_nov_2021_-_03.jpg
Kurir/Dejan Đusić 

- Baviti se starim zanatima, verujte mi, trostruko je teže, nego bilo kojom drugom proizvodnom delatnošću, kaže Suzana Gorjanac, koja i pored mnogih prepreka na koje nailazi, poručuje svim ženama da nikada ne odustaju i da, poput nje, pronađu svoju sreću i zadovoljstvo upravo u nekom starom, gotovo zaboravljenom zanatu.

- Moj razboj doneo mi je fantstična poznanstva, brojne kontakte, a zahvaljujući njemu posetila sam mnoga mesta, do kojih inače ne bih stigla. To je najveće bogatstvo od svega i mislim da sam mnogo više znanja i informacija stekla kroz te kontakte i razgovore, nego da sam sedela u kancelariji - ističe Suzana.

Ova tkalja i preduzetnica, danas, posle deceniju i po rada na razboju ostvaruje sve što zamisli, a želja joj je da mladi nose moderne odevne predemete izrađene na tradicionalan način.

Kurir/Dejan Đusić Do sada je za svoj rad ova vredna, kreativna, ali i preduzimljiva Kragujevčanka dobila veliki broj nagrada i priznanja

BiznisKurir.rs