Sanja Dunčić iz Vranja po zanimanju je poljoprivredni tehničar i zaposlena je u JKP "Komrad". Pored svog osnovnog zanimanja Sanja je ostvarila, kako kaže, i svoje slatke snove. Ona već 20 godina sa velikom ljubavlju pravi lizalice i šećernu vunu i prati trendove i novine u poslu.

- Moj suprug i ja kada smo se uzeli nigde nismo radili i došli smo na tu ideju da krenemo sa izradom lizalica da možemo da se bavimo time i da zaradimo. Recepte za lizalice pronalazila sam na internetu. Probaš jednom, dva, tri puta... Nisu svi pravi recepti, ali sam uspela da otkrijem onaj pravi po kome pravim lizalice. U izradi su obavezne modlice koje se naručuju preko interneta, a kako se koji novi junak iz crtanog filma pojavi moram te figure da stvorim i oblikujem - započinje priču Sanja.

Iako su se ona i suprug kasnije zaposlili, nikada nisu ni pomislili da napuste ili odustanu od svog slatkog zanata.

slatkisi4.jpg
Kurir/T.S. 
foto: Kurir/T.S.

Lizalice radi, kako kaže, iz ljubavi prema deci. Kad joj dođe dete i oduševljeno je kada vidi Helo Kiti shvati kolika je to radost za najmlađe. Sanja izrađuje čak 50 oblika lizalica, a šećerna vuna duginih boja je posebna atrakcija.

SVE OD ŠEĆERA

Figurice se izrađuju od fondana, a sastojci su voda i šećer koji se ušpinuje na tihoj vatri. Smesa ključa dok ne dobije svoju gustinu. Na kraju se doda ekstrakt, jagoda, kivi, banana i prehrambena boja. Kada je to gotovo lizalica se izliva u kalupe, a dok je smesa topla stavljaju se figure koje se izrađuju od fondana i onda se lizalica pakuje u celofan i spremna je za prodaju.

- Mi držimo Pčinjski okrug, prisutni smo na svim manifestacijama i vašarima, a svoje proizvode prodajemo isključivo putem ulične prodaje. Imamo i Božićne i Uskršnje lizalice koje izrađujemo posebno i one se dosta prodaju - kaže naša sagovornica.

Prema Sanjinim rečima najviše se traže lizalice Zvezda, Partizan, Patrolne šape i Jednorog, dok tinejdžeri najviše vole one sa romantičnim porukama "Volim te", "Jedina" "Moja maza" i one su malo skuplje od ostalih. Najjeftiniji su proizvodi sa petlićem i zagoretka "susamka" i koštaju svega 50 dinara. Šarene lizalice su 100, sa motivima iz crtanog filma su 150 i 300 dinara su lizalice sa natpisima.

1slll.jpg
Kurir/T.S. 
foto: Kurir/T.S.

Sanja otkriva da se uvek drži svog pravila u ovom slatkom biznisu, odnosno ide na soluciju manja zarada veći obrtaj para i onda normalno može da se zaradi, barem za jedno porodično letovanje na moru. Na kraju objašnjava koliko je potrebno vremena da se napravi jedna lizalica:

- Pripremim smesu za deset lizalica, kad imam odrađene figure onda taj proces zahteva 40 minuta. Prvo odradim fondan umesim, izrežem. Fondan mora da bude suv da bi se iscrtale figure da se ne razlije smesa. Volim da mi je lizalica "taze" i to je najvažnije pravilo.

A osim lizalica tu je i šećerna vuna. Najprodavanija je na vašarima za Uskrs i Vrbicu i košta 200 dinara.

- Za pripremu vune koristi se aparat. Najpre se plinom zagreje "glava", kada dostigne određenu temperaturu polako se stavlja šećer pomoću rupica na glavi i onda izlazi šećer u obliku vune na štapiću. Štapić se okreće kako bi se vuna namotala. Na jednom štapiću mogu da budu do četiri boje i to je deci jako zanimljivo kad ja to radim pred njima. Potrebno je samo pet minuta ako je sunčano, ukoliko je vetrovito vreme onda priprema duže traje - navodi Sanja.

slatkisi7.jpg
Kurir/T.S. 
foto: Kurir/T.S.

Na pitanje zašto su retki oni koji se bave ovim slatkim poslom Sanja spremno odgovara da je to zato što je potrebno uložiti vreme, trud, rad, ali mora da postoji i ljubav prema poslu.

U osmišljavanju proizvoda Sanji pomaže sedmogodišnja Helena, zaovina ćerka. Ona joj ukazuje na sve novine, nove igrice i likove koji mogu da se nađu na lizalicama. Iscrtava ih i čak pomaže u prodaji na vašarima. Sanja je poznata i po tome da učestvuje u humanitarnim akcijama u Pčinjskom okrugu.

- Cela porodica je na neki način uključena, pa tako timskim radom dolazimo do gotovog proizvoda - sa osmehom napominje vredna, visprena, umešna i nadasve kreativna Vranjanka Sanja Dunčić.