Pre nego što je došla do sadašnjeg preduzetničkog poduhvata, Novosađanka Ana Injac (33) je od svoje 23. godine, pa do danas isprobala 10 biznis ideja. Radila je i kao animatorka za decu, pravila je pinjate, pisala tekstove za dečje predstave...

Planirala je da otvori rođendaonicu, pa neobičan vrtić, u međuvremenu je volontirala u Americi, međutim, kako se sve više usavršavala za preduzetništvo, a uz veliku ljubav prema zdravoj hrani, ideja ju je vodila ka jestivom proizvodu.

Kada je videla da je na dobrom putu, Ana daje otkaz u školi u kojoj je radila kao učiteljica.

- Htela sam da napravim hranu budućnosti, odnosno funkcionalnu hranu na bazi prošlosti. Sto odsto sam verovala u Razmusli, jer sam mu se potpuno posvetila. Sve ono što postoji više hiljada godina i što se oduvek koristilo kao lek, i u današnjem vremenu ima tu vrednost. Reč je o hrani koja je održala brojne civilizacije koje nisu uvek imale šta da jedu, odnosno hrani koja je obezbedila opstanak - rekla je Ana.

screenshot-20231229-085201.jpg
Instagram/biznisnastiklama 

Većina sastojaka koje koristi poreklom su iz Vojvodine, osim nekoliko koje stižu iz uvoza. Tri godine je sve analizirala i na kraju napravila recepte uz pomoć nutricionista, tehnologa i doktora biohemije iz Srbije:

- Pravim musli bez šećera, aditiva i konzervanasa koji u osnovi ima žitarice, semenke, orašaste plodove i superhranu, a za taj obrok svetski nutricionisti tvrde da je najzdraviji na planeti. Superhrana, odnosno funkcionalna hrana su spirulina alga, moringa i zlatna peruanska maka, koje se u pakovanju nalaze tačno u onoj količini koja sme svakodnevno da se unosi kao preventiva.

Ideju je dobila na osnovu jednog kineskog proizvoda, odnosno kaše kojom se u Kini, kako je čula, leče i najteže bolesti.

Kineska verzija ima u sebi 159 biljaka, koje imaju dugu primenu u kineskoj tradicionalnoj medicini, a Ana je kod nas napravila dve kombinacije, dva Razmuslija sa 11 i 13 sastojaka.

- Sve namirnice kupujem direktno od lokalnih proizvođača iz Vojvodine i sada imam domaću golicu, suncokret, ovas, heljdu, dok superhrana stiže od distributera - kaže ona.

NIJE IMALA PODRŠKU, ALI JE USPELA

Ana je rođena u Novom Sadu, gde je završila gimnaziju Svetozar Marković i Visoku školu za obrazovanje vaspitača, a nakon toga Pedagoški fakultet u Somboru.

- Radila sam i u vrtiću i u osnovnoj školi, kao i mnoge druge aktivnosti sa decom. Otkaz sam dala 2020. godine, posle mnogo razmišljanja da li to treba da uradim, iako sam bila spremna da otvorim firmu i postanem preduzetnica. Svi oko mene, i porodica i prijatelji su bili zagovornici redovne plate i stabilnosti, tako da nisam imala veliku podršku, ali sam zahvalna jer me nisu sprečavali u mojoj ideji - priča Ana.

Ana se plašila se da će uspeti. Maštala je o tome kako će se prvog dana nakon otkaza osećati slobodno i kako će svu svoju snagu usmeriti ka biznisu, a u stvari prvi slobodan dan bio joj je veoma stresan, prepun premišljanja o tome da li je trebalo da da otkaz ili ne.

- Prvih deset dana nisam bila opuštena, jer situacija nije bila onakva kakvom sam je ja zamišljala. Ali, posle je sve došlo na svoje. Nije bilo govora o tome da neću uspeti, ja uvek vidim svetlo na kraju tunela - iskrena je Ana.

screenshot-20231229-085215.jpg
Instagram/biznisnastiklama 

Slušala je jednu ženu na televiziji, ona je naš poznat gastronom i angažovana je da priprema hranu svetskim zvezdama koje dolaze u Srbiju. Njena priča je zaintrigirala, jer je pričala da se hrani zdravo, šta sve jede i da zahvaljujući tom režimu ishrane 17 godina nije bila bolesna, kao ni njena deca.

- Kada sam i ja počela da se hranim zdravo, moj imunitet je ojačao, a iako sam radila sa decom „u grotlu virusa” u vrtiću, ja osam godina nisam bila prehlađena. Dok sam trčala polumaraton razmišljala sam o tome šta bi bilo najmudrije da jedem, koja hrana će mi dati energiju. Oduvek mi je bilo čudno zbog čega se nezdrava hrana prodaje u velikim količinama i kako su ti nezdravi proizvodi tako omasovljeni. S druge strane, u superhranu, odnosno biljke koje su se koristile u drevnim civilizacijama, a koja se nalazi u mojim proizvodima spada sve ono što ima po 10 puta više vitamina i minerala od povrća koje koristimo svakodnevno - otkriva bivša učiteljica.

screenshot-20231229-085229.jpg
Instagram/biznisnastiklama 

Iako je aktivna na društvenim mrežama, kaže da joj se najviše ljudi javlja na osnovu reklame „od usta do usta”.

- Najviše kupaca imam u Novom Sadu i u Beogradu. Novosađanima dostavljam lično i skoro sve kupce poznajem, tako da mogu da saznam šta vole šta ne. Nemam mnogo kupaca, ali je to jedna grupa vernih ljudi koji ne mogu da zamisle jutro bez Razmuslija.

Poznato je da se iz sirovih žitarica u organizmu mnogo brže razlažu vitamini i minerali, kao i da pružaju dodatnu energiju.

- Preduzetništvo nije lako, ali ja sam zadovoljna svojim životom i spremna sam na izazove. Kad god se pojavi problem, ja se fokusiram na rešenje. Imam probleme, ali nemam strahove od njih, bilo da je reč o izazovima u finansijama ili u svakodnevnom životu - kaže Ana.

kurir.rs/Pričesadušom/ prenala: J. Ž. S.

Bonus video:

01:30
"OVAKO ĆETE IMATI VEĆA PRIMANJA I LIČNU SLOBODU" Ekonomista otkrio PRAVILA za privatan biznis: Prvo, radićete duže od 8 sati Izvor: Kurir televizija