Trajal korporacija iz Kruševca svečano je obeležila veliki jubilej – 135 godina postojanja, a svečanosti su prisustvovali ugledni gosti iz cele Srbije.

Program je počeo osvećenjem novoizgrađenog hrama Svetih Nikole i Agatonika, u krugu fabrike. Činodejstvovao je Arhiepiskop i Mitropolit kruševački Gospodin dr David Perović. Hram je posvećen svetiteljima, čuvarima radnika i zajednice i iako izgrađen u okviru industrijskog kompleksa, njegova vrata su otvorena svim vernicima.

Generalni direktor Trajal korporacije Miloš Nenezić – za doprinos u izgradnji i obnovi crkava unutar ove kompanije, kao i crkve Svetog Đorđa u Kruševcu i Hrama Svetog Save u Beogradu, od strane Mitropolita Davida, darivan je ordenom - Krstom Svetog Kneza Lazara prvog stepena.

Trajal 9.jpg
Trajal Korporacija 

Trajal 8.png
Trajal Korporacija 

- Sve je izgrađeno, sve je krasno i raznovrsno, sva braća su se udružila da ovo mesto pretvore  u jedno od najelitnijih mesta tehnike, nauke, zanatstva i veština… Moje najdublje uverenje je da hramovi širom naše Eparhije nastaju sami, zato što to narod Božiji hoće, rekao je Mitropolit David.

Na ulazu u Trajal otkriven je spomenik legendarnom epskom junaku Milošu Obiliću po kojem je Barutana i dobila ime pre 135 godina. O tome je govorio direktor Narodnog muzeja Nikola Pantelić.

Трајал 1.jpg
Trajal Korporacija 

Трајал 3.jpg
Trajal Korporacija 

Трајал 6.jpg
Trajal Korporacija 

- Korporacija je osnovana Ukazom kralja Milana 1888.godine kao Barutana „Obilićevo“ i to 1889. u okviru obeležavanja 500 godina od Kosovskog boja, položen je kamen temeljac za ovu fabriku koja je nazvana po najhrabrijem vitezu Kneza Lazara, istakao je Pantelić.

U Domu kulture ove kompanije održana je Svečana akademija na kojoj se najpre obratio generalni direktor Miloš Nenezić. On je istakao kontinuitet višedecenijskog poslovanja, uprkos izazovima, koji je rezultirao rekordnom proizvodnjom, prodajom i izvozom 2023. godine, većim od 74 miliona evra. Naglasio je posvećenost daljem rastu, investicijama i inovacijama, čime Trajal zadržava poziciju lidera u ovoj industriji.

- Ojačali smo i podmladili kadar, obnovili sertifikate, poboljšali uslove rada… Ostvarili smo i niz gumarskih poduhvata, pripojili brend Rekord. Proizvodnja je stabilna, osvajamo nova tržišta, ali vraćamo i ugled kod starih partnera. U državnu kasu od 2018. uplatili smo više od 4 milijarde dinara.

Трајал 5.jpg
Trajal Korporacija 

Трајал 7.jpg
Trajal Korporacija 

Miloš Nenezić istakao je izuzetan doprinos bivšeg gradonačelnika, aktuelnog ministra odbrane Bratislava Gašića u revitalizaciji Trajala, ali i podršci u sadašnjem poslovanju.

Na Svečanoj akademiji uručena su priznanja zaslužnim pojedincima i partnerima koji su doprineli razvoju i uspehu korporacije. Priznanje je uručeno i Gradu Kruševcu, koje je primio gradonačelnik Ivan Manojlović.

Prikazan je dokumentarni film o istorijatu i razvoju Trajal korporacije, a gosti su uživali i u izvođenju melodija operske umetnice Ljubice Vraneš, nastupu glumca Dejana Lutkića i KUD „Lazarice“ i prezentaciji Karate kluba „Kruševac“.

Kurir.rs/Ž. Milenković