Prema podacima Zavoda za statistiku, prošle godine rođeno je 60.813 beba. Ipak, najveću radost mamama neretko pokvari saznanje da su ostale bez posla. To jeste zakonom zabranjeno, pre svega kada su zaposlene na neodređeno, ali mnoge mame ne prijavljuju poslodavca, nespremne da uđu u dugotrajnu pravnu borbu.

Radmila je po drugi put postala mama pre godinu i po. Kada je pre četiri meseca trebalo da se vrati na posao, slučajno je saznala da posao više nema.

- Kada sam ga pozvala, on mi je tad samo rekao da se ja neću vratiti. Oni su me bukvalno otpisali. Kao da uopšte nisam ni postojala u toj firmi. Ja sam se zbunila jer za dve nedelje tokom letnjeg odmora u avgustu ne možete naći posao. U ovo vreme sa jednom platom je nemoguće živeti u Srbiji, naročito sa dvoje male dece. Što se širenja porodice tiče, o tome ne možemo ni da razmišljamo kada imamo samo jedno primanje - kaže mama Radmila Petrović.

trudnoca-tokom-leta-shutterstock-2380035319.jpg
Shutterstock 

Tačan broj mama koje su dobile otkaz u vreme porodiljskog ili trudničkog odsustva nije poznat.

- Ove situacije se ne dešavaju samo u privatnim firmama. Država je jedan od velikih diskriminatora, nažalost, u ovoj sferi. Majke ne prijavljuju ovakve slučajeve često. One su, u stvari, jedna vrlo ranjiva grupa i ta situacija kada one moraju da brinu i o malom detetu i da se brinu za posao, one će uvek izabrati brigu o malom detetu. To je, u stvari, problem cele situacije, i ne mogu da se izbore sa pravnim sistemom ili ne znaju koji je pravni lek - kaže urednica roditeljskog portala Bebac Jelena Ćirić Nikolić.

Diskriminacija majki i posledice

Zakon štiti majke zaposlene na neodređeno vreme. Otkaz mogu da dobiju samo ukoliko ne izvršavaju radne obaveze. Prvo što poslodavac mora da uradi je da pošalje upozorenje i objašnjenje, a to traje. U znatno lošijem položaju su majke zaposlene na određeno vreme. U njihovom slučaju poslodavci mogu samo da im ne produže ugovor.

- Ova diskriminacija je teška, njene posledice su teške. To stvara, naravno, nesigurnost. Nesigurnost radnog mesta je, u kranjem slučaju, jedan od odlučujućih faktora da li ćete se odlučivati za dete, kada već pričamo o merama populacione politike. Ne treba da se plaše, institucija će biti uz njih. Strah razumem, on je opravdan, on uopšte nije iracionalan, ali jedino tako možemo zajedno i delovanjem institucija i podsećanjem medija i osudom javnosti da stanemo na put diskriminaciji, ali i svim ostalim štetnim pojavama i povredama prava - kaže poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković.

U Ministarstvu za rad kažu da, ukoliko poslodavac donese rešenje o otkazu u toku trudnoće ili porodiljskog odsustva, takvo rešenje je ništavno, a novčana kazna može da bude od 50.000 dinara do dva miliona.

biznis.kurir.rs/RTS