U hipermarketima u Nemačkoj čak 83 odsto meda je lažno, a ista situacija je i u Srbiji, pokazalo je istraživanje koje je sprovelo Evropsko udruženje profesionalnih pčelara (EPBA).

Podsetimo, relativno skoro Evropska komisija je objavila podatak da je skoro 50 odsto meda na tržištu Evrope lažno. Na inicijativu Slovenije Evropska komisija je promenila Direktivu o medu, pa će uskoro na svakoj tegli meda morati da bude naznačena i zemlja porekla.

pcele-kosnice.jpg
Saša Udošev 

 - Pčelarstvo neće preživeti nelojalnu konkurenciju lažnog meda. Zato je krajnje vreme da svi delujemo i sarađujemo, pre svega evropski političari, da preduzmemo stroge mere protiv lažnog meda, da odmah uspostavimo koordinirane metode za otkrivanje lažnog meda kao i referentne laboratorije. Metod mora biti takav da će ga koristiti inspekcije u svim evropskim zemljama i tako će moći odmah da se ukloni sav lažni med sa tržišta - naglasio je Boštjan Noč, predsednik Evropskog pčelarskog saveza (EBA) povodom predstojećeg Svetskog dana hrane.

BROJKE
  • 400.000 pčelara okupljeno je u EBA
  • 6,17 evra po kg u proseku košta bagremov med na veliko u Srbiji
  • 7 evra po kg je prosečna cena livadskog meda u veleprodaji
  • 3,25 evra po kg košta u prosku sucokretov med na veliko
  • 3,5 evra po kg je prosečna cena cvetnog meda u veleprodaji
  • 3,25 evra po kg je prosečna cena meda od lipe na veliko
  • 7 evra po kg je prosečna cena šumskog meda u veleprodaji

 On je upozorio potrošače na ovaj problem.

- Med konzumiramo za jačanje zdravlja, a lažni med mu ponekad samo šteti. Stoga se upućuje poziv potrošačima u Evropi: „Mi Evropljani biramo evropske pčelinje proizvode, najbolje iz lokalne sredine ili bar iz naše zemlje, ili bar iz Evrope! - apelovao je Noč.

LAŽNI MED I U VRTIĆIMA

Rodoljub Živadinović, predsednik Saveza pčelara Srbije kao poseban problem ističe što pravi med srpskih pčelara ne može da dospe u vrtiće i markete.

- Prvog meda ima u marketima, ali jako malo. Kada smo javno ukazali da se u vrtićima deci daje lažni med veterinarski inspektori su početkom 2021. godina obišli sve vrtiće ali nikad nisu objavili rezultate tih kotrola - ističe Živadinović.

Da u Srbiji pčelari imaju ozbiljne muke sa lažnjacima meda za Kurir potvrđuje Rodoljub Živadinović, predsednik Saveza pčelara Srbije koji ističe da je situacija u Srbiji još nepovoljnija nego u Nemačkoj.

rodoljub-zivadinovic.jpg
Savez pčelarskih organizacija Srbije 

- Poslednje istraživanje koje je radio Pokret potrošača iz Pančeva u septembru prošle godine pokazalo je da je u Srbiji čak 88 odsto meda neispravno. To pokazuje da je pčelarstvo priterano do duvara. Pčelari više ne mogu da se bore sa nelojalnom konkurencijom i apelujemo na državu da konačno reši probleme falsifikata. Srbija ima laboratorije koje to mogu da utvrde samo je potrebno da se to ozvaniči i odgovarajućim državnim aktima i da krene ozbiljna i kontinuirana kontrola, jer ad hok kontrole ne daju dugoročne rezultate - naglašava Živadinović.