Predlog zakona o zabrani istraživanja i eksploatacije bora i litijuma nije prošao u parlamentu.

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović kaže da je predlog zakona suprotan ustavnim načelima, ekonomskim i strateškim interesima i da se ništa neće dešavati barem dve godine dok se ne završe relevantne studije. Još jednom je potvrdila da se cene gasa i struje neće menjati i da su energetske kompanije spremne da reaguju ako dođe do oscijalcija na tržištu.

Posle četiri dana rasprave, poslanici Skupštine Srbije glasali su protiv predloga zabrane istraživanja i eksploatacije bora i litijuma.

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović, komentarišući u Dnevniku RTS-a glasanje poslanika o predlogu zakona, rekla je da je više puta objašnjavano "zašto je predlog suprotan ustavnim načelima, ekonomskim i strateškim interesima".

Ništa se neće dešavati barem dve godine u proseku dok se relevantne studije ne završe, dok se ne proceni uticaj na životnu sredinu, dok se ne uradi projektno-tehnička dokumentacija, ništa se neće dešavati dok se ne potvrdi da je to bezbedno za okolinu u građane, istakla je Đedović Handanović.

Screenshot 2024-10-11 094329.jpg
Screenshot RTS 

Imaćemo priliku, rekla je da ukoliko se sve to potvrdi, pored sirovine dođemo i do gotovih proizvoda, kao što su električni automobili i baterije za skadištenje energije.

O opoziciji i ekološkim aktivistima

Govoreći o najavama protesta ekoloških aktivnista i opozicije, Đedović Handanović kaže da su oni pozvali na nerede, na ulično iskazivanje mišljenja, možda blokadu puteva i pruga.

"To nije dobro. Skupština je izašla u susret predlogu da se vodi rasprava o toj temi“, rekla je ministarka.

Izvinila se građanima na nekim neprimerenim ponašanjima i dobacivanjima.

"Opozicija nije imala dovoljno argumenata, pa se bavila pitanjima izvan ove teme. Informacije koje su iznete u predlogu zakona su netačne, demantovane od onih koji su citirani u tom predlogu zakona, kada je reč o sumpornoj kiselini, o uticaju na poljoprivredu“, napominje ministarka energetike i rudarstva.

Podvlači da nikakvog dodatnog raseljavanja nema.

"Nastavlja se kampanja zastrašivanja ljudi. Juče smo čuli od gospođe Nestorović - da sam potvrdila da su predsednik Srbije i Vlada pozvali naučna veća fakulteta da se izajsne u vezi sa ovim projektom. To je neistina. Predsednik je u Malom Zvorniku pozvao sve stručnjake da se uključe i pomognu i budu deo projektnih timova, da rade po savesti i profesionalnosti, da imamo dobru javnu debatu. U 21. veku tehnologija je toliko razvijena da možemo doći do najboljih rešenja ukoliko skrenemo pažnju koja su to rešenjaa ne apriori da nešto ne može, pogotovo da se ne iznose netačni podaci", istakla je Đedović Handanović.

Screenshot 2024-10-11 094316.png
Screenshot RTS 

Polako ulazimo u grejnu sezonu

Ministraka je potvrdila da se cene struje i gasa za domaćinstvo neće menjati tokom grejne sezone.

"Kada je u pitanju električna energija svedoci smo da je trošimo sve više. I leti i zimi i to se neće menjati, to će se samo zapravo povećavati u smislu potrošnje i potrebe za električnom energijom. Ne samo kada su domaćinstva u pitanju, jer i ona povećavaju svoju potrošnju, uslovi života se menjaju", rekla je ona.

Podseća da smo tokom leta imali enormnu potrošnju koja se izjednačila sa zimskom, ali pre svega i zbog naše industrije, industrializacije i zato se radi ubrzano na novim proizvodnim kapacitetima.

Dubravka Đedović handanović kaže da je "Kostolac B3" je završio probne testove, potvrdio da je blok funkcionalan, od vikenda kreću i garancijska ispitivanja koje će trajati tri nedelje.

"Blok će sve vreme biti na mreži, kao što i mora da bi se sva ta ispitivanja i završila, onda i uporedo sa tim i sva ostala dokumentacija, neophodna da bi se blok predao Elektroprivredi Srbije", dodaje ministraka.

"Predsednik je najavio potpisivanje velikog ugovora, solarnih elektrana, obnovljive izvore energije, 1.000 megavata proizvodnog kapaciteta, ali i baterije za skladištenje energije, one prate potrebe za skladištenje energije, prate zelenu energiju", rekla je Đedović Handanopvić.

Uvoz i izvoz struje

U prvom delu godine EPS je izvozio električnu energiju, kritična situacija je bila u toku leta kada je bila enormna potrošnja. Prema njenim rečima, poslednjih više od mesec dana Elektroprivreda izvozi struju,

"Elektroprivreda je i proizvođač i trgovac i nekad se i desi da uvozi struju upravo zato što su cene na tržištu toliko niske da je zaista rentabilno da se određena količina struje uveze da bi se kasnije prodala po povoljnim cenama. Remontna sezona je završena, osim poslednjeg bloka Bajne Bašte", kaže ministraka.

Screenshot 2024-10-11 094304.png
Screenshot RTS 

U trenutnim geopolitičkim situacijama, važno je da imamo što više rezervi svih energenata, napominje ministarka.

"Kada je ugalj u pitanju, oko 2,2 miliona tona ga ima na deponijama. Imamo oko 150 hiljada tona i u Luci Ploče koje treba da se doveze. Takođe, deponije se pune i dalje, ali cilj je bio da zaista pre grejne sezone imamo oko 2 miliona ili malo više, što jeste slučaj", navodi ona.

U globalnim neizvestnostima, kada je Bliski istok u pitanju, i kada je u pitanju sukob u Ukrajini, moramo da razmišljamo o rezervama gasa, o rezervama nafte, navodi.

"Kada je gas u pitanju, tu smo na oko 500 miliona kubnih metara, što u Srbiji, što u Mađarskoj. Ono što je bitno je da je projekat realizacije proširenja skladišta gasa u Banatskom dvoru krenuo i cilj je da se ono naredne dve godine i završi. To će nam dati dodatnu sigurnost i bezbednost", podvukla je ministraka.

Što se tiče rezerve nafte, "negde smo na oko 95 dana prosečne potrošnje", što nam daje određenu sigurnost.

"Moramo i radimo na većim količinama i zalihama nafte i naftnih derivata, da bismo bili bezbedni u slučaju nekih nepredviđenih situacija", zaključila je Dubravka Đedović Handanović

Kurir.rs/RTS

 BONUS VIDEO

Kurir televizija Ministarka Đedović Handanović za Kurir: Neće biti poskupljenja ove grejne sezone