Pokrajinski sekretar za privredu i turizam dr Nenad Ivanišević uručio je ugovore o dodeli bespovratnih sredstava nosiocima oznake starih zanata u Privrednoj komori Vojvodine.

Reč je o petogodišnjoj praksi Pokrajinske vlade, novčane podrške preduzetnika, mikro i malim pravnim licima koji se bave poslovima domaće radinosti - umetničkim i starim zanatima.

- Novca nikad dosta, ali se trudimo da jednom ili dva puta godišnje, kada za to imamo sredstava, pomognemo ovim ljudima - kazao je dr Ivanišević.

- Oni su nam važni, proizvode, zapošljavaju i daju veliki doprinos turizmu, budući da izlažu svoje proizvode na svim manifestacijama, a ima ih preko 1.000 na teritoriji AP Vojvodine.

Kako je istakao, te zanatlije su upravo ono što je karakteristično za Vojvodinu i potrebno ih je podržati, stoga su sledeće godine u planu i nove subvencije troškova repromaterijala, kao sredstva i za nabavku nove opreme.

- Novac od Pokrajine nam znači jer je teško održati proizvodnju, moramo da planiramo unapred, da kupimo sirovine i ulažemo u ambalažu, plaćamo doprinose, a robu naplatimo tek posle nekih 50 dana - kazao je vlasnik sapundžijske radnje „Zeljković“ u Kikindi Željko Zeljković.

Sa tim se slaže i Dijana Kopunović Torma, koja se zajedno sa suprugom Ferencom bavi umetničkom obradom drveta u Subotici. Ona je istakla da se tradicija mora negovati kako bi društvo napredovalo i razvijalo se, te da je pomoć ove vrste dragocena.

- Ljude koji stvaraju svojim rukama treba podržati, kako se ne bi izgubili u konkurenciji sa mašinama - kazala je Kopunović Torma.

U planu je nastavak konkursnih aktivnosti Pokrajinske vlade, te su na osnovu rebalansa budžeta AP Vojvodine obezbeđena sredstva za nastavak programa zapošljavanja najboljih studenata Univerziteta u Novom Sadu u organima i organizacijama kojima je osnivač Pokrajinska vlada.

- Posebno smo ponosni na taj konkurs, jer mislimo da mladi ljudi treba da dobiju šansu da tu čuvenu godinu dana iskustva steknu za naknadu koja je 70.000 dinara - istakao je Ivanišević.

On je ujedno najavio i novi konkurs Pokrajine u oblasti komunikacija. U pitanju je nastavak saradnje sa lokalnim samoupravama u postavljanju video-nadzora, hotspotova za Internet i kamera na raskrsnicama, a sve to zahvaljujući dobroj saradnji sa beogradskim Ratelom, kazao je on.

Biznis Kurir.rs/BizPortal