U Hrvatskoj je zbog nedostatka radne snage sve više stranih radnika, i to ne samo tokom sezone. U zadarskoj Čistoči već godinu dana otvoren je konkurs za nove radnike, ali nema interesovanja.

Strani radnici, tačnije 10 novih radnika iz Nepala, novo su pojačanje zadarske Čistoće.

„Jednostavno smo došli u situaciju da neke svoje dnevne usluge ne možemo da obavljamo bez dovoljnog broja zaposlenih, pa smo od 1. septembra zaposlili 10 zaposlenih iz Nepala i zadovoljni smo njihovim dosadašnjim radom. Verovatno ćemo ići u pravcu dovođenja stranih vozača”, rekao je za HRT Ivan Džon Krstičević, direktor Čistoće Zadar.

Dvadesetdvogodišnji Angtin je sa ocem vodio porodični posao u domovini, a u Hrvatsku je došao po bolju platu i uslove rada.

„Ovde dobijam 1000 evra, u Nepalu 200”


„Malo je teško, ali u redu. U Hrvatsku je došlo dosta Nepalaca. Ovde dobijam platu oko 1.000 evra, u Nepalu bih za isti posao dobio između 200 i 400 evra mesečno. Nije dovoljno izdržavati porodicu. Da, sviđa mi se Zadar“, kaže Antigin.

Slažu se na razne načine, ali za novog kolegu u Čistoči imaju samo reči hvale. „Dobar je, vredno radi, sve najbolje“, kaže Hrvoje, radnik Čistoće Zadar.

U Čistoči nameravaju da ubuduće traže radnike iz inostranstva, ali i da motivišu mlađe ljude da rade u ovoj kompaniji.

"Idemo u srednju stručnu školu da ponudimo i predstavimo kompaniju i ponudimo stipendiju zainteresovanim učenicima, drugim i trećim razredima srednje škole", rekao je Krstičević.

Potrebe za stranim radnicima su sve veće, pa je samo prošle godine izdato više od 120.000 radnih dozvola.

Kurir.rs/Poslovni hr./Prenela S. Č.