Strani investitor merka čačansku Fabriku hartije

Strani investitor merka čačansku Fabriku hartije

InfoBiz -
U pitanju je ino partner, koji za sada želi da ostane anoniman, a ukoliko se ovaj projekat ne realizuje jedino rešenje je stečaj, rekao zamenik gradonačelnika Čačka Radenko Luković

ČAČAK - Još jedan u nizu sastanaka šezdesetak radnika i rukovodstva čačanske Fabrike hartije "Božo Tomić" sa predstavnicima lokalne samouprave o rešavanju statusa tog preduzeća završen je danas bez epiloga.

Zamenik gradonačelnika Čačka Radenko Luković izjavio je da grad ne može da reši status fabrike, već samo da pruži logistiku, i takođe najavio da će za sedam dana početi pregovori s potencijalnim stranim partnerom, koji za sada želi da ostane anoniman.

Fabrika je 17. jula 2007. prodata firmi "Čestijm" iz Sofije. Proizvodnja je obustavljena početkom 2011, kada je blokiran račun zbog neizmirenih obaveza za električnu energiju, vodu i potrošene zalihe sirovina.

Agencija za privatizaciju je u decembru 2011. poništila privatizaciju, raskinula ugovor s bugarskom kompanijom i postavila zastupnika fabričkog kapitala, a 263 radnika se vode kao zaposlena.

"Prepoznali smo problem koji je složen, s obzirom da se preduzeće nalazi u reorganizaciji. Nije dobro što nema strpljenja sada, kada se pojavio potencijalni investitor spreman da uđe u partnerstvo", rekao je Luković, i dodao da se konkretniji rezultati razgovora sa njim očekuju za sedam dana.

U pitanju je ino partner, koji, kako je istakao Luković, za sada želi da ostane anoniman.

"Ukoliko se ovaj projekat ne realizuje, jedino rešenje je stečaj", dodao je zamenik gradonačelnika Čačka.

Direktor Fabrike hartije Dragan Milenković izrazio je očekivanje da će dogovor s potencijalnim partnerom biti postignut.

On je naveo da obaveze nekadašnjeg čačanskog giganta trenutno iznose oko 17 miliona evra.

"Radnici su podneli tužbe zbog zarada za period tokom kojeg nisu radili i donete su presude u njihovu korist, tako da će im to biti isplaćeno, makar i iz stečaja ukoliko zainteresovani investitor odustane", izjavio je Milenković.

Predsednik Samostalnog sindikata Miloš Tripković tvrdi da su i država i Agencija za privatizaciju "bile upoznate sa nezakonitim poslovanjem i pranjem novca bugarske firme koja je kupila fabriku", ali da niko nije reagovao.

"Svi su se igrali s nama, a čak i posle isključenja struje Agencija je produžavala ugovor sa bugarskim partnerom", istakao je Tripković.

Radnici kažu da nemaju više snage da čekaju. Vode se kao zaposleni, a ne rade, ne primaju platu, nemaju zdravstveno osiguranje, radni staž im je nepovezan i nalaze se u bezizlaznoj situaciji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track