U REKLAMAMA SE BAHATE, A RADNICI GRCAJU: 2 luksuzna modna brenda na udaru - Proizvodi papreni, a radnicima šipak?
Foto: Beta

U REKLAMAMA SE BAHATE, A RADNICI GRCAJU: 2 luksuzna modna brenda na udaru - Proizvodi papreni, a radnicima šipak?

InfoBiz -

Italijanska agencija za zaštitu konkurencije saopštila je da je otvorila istragu o mogućoj eksploataciji radnika u lancima snabdevanja luksuznih modnih brendova Armani i Dior.

Kako navode iz regulatora, modne kompanije su u pojedinim slučajevima prodavale proizvode iz radionica u kojima su radnici bili nedovoljno plaćeni, sa dugim radnim vremenom i angažovanjem suprotno bezbednosnim propisima.

Obavljen je uviđaj u poslovnim prostorijama tih modnih kompanija u Italiji, navodi se u danas objavljenom saopštenju regulatora.

Dior
foto: Shutterstock

Istraga je već pokazala da Armani i Dior eksploatišu radnike 'obe kompanije su možda objavile neistinite izveštaje o poslovnoj etici i društvenoj odgovornosti, posebno u pogledu uslova rada i poštovanja zakona kod svojih dobavljača', navodi se u saopštenju.

- Istraga bi trebalo da pokaže da li su preduzeća pribegla nelegalnoj radnoj praksi u proizvodnji i prodaji svoje skupe robe - dodaje se u saopštenju.

Uslovi rada kod dobavljača po ugovoru su u oštroj suprotnosti sa visokim standardima proizvodnje kojima se Armani i Dior hvale u svojim reklamama.

Prema mišljenju regulatora, takva praksa krši italijanski zakon o zaštiti potrošača.

Prema pisanju medija, istraga milanskog javnog tužilaštva već je pokazala da radionice u Italiji koje proizvode robu za Armani i Dior iskorišćavaju radnike da proizvode visokokvalitetne proizvode po veoma niskim cenama u odnosu na one u maloprodaji.

biznis.kurir.rs/CNN

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja