MINISTARKA BEGOVIĆ PRIMILA SRPSKE NAUČNIKE: Srbija pokazala da može da bude deo svetskih budućih trendova
Foto: MINISTARSTVO NAUKE, TEHNOLOŠKOG RAZVOJA I INOVACIJA

MINISTARKA BEGOVIĆ PRIMILA SRPSKE NAUČNIKE: Srbija pokazala da može da bude deo svetskih budućih trendova

InfoBiz -

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija dr Jelena Begović organizovala je prijem za istraživače Instituta za fiziku u Beogradu koji su dobili jedan od najvećih pojedinačnih naučnih projekata u vrednosti od 2,5 miliona evra.

- Institut za fiziku je dobio prvi ERA Chairs projekat u okviru poziva Evropske komisije, a tema projekta su 2D kvantni materijali koji imaju neverovatnu primenu u razvoju novih senzora, novih materijala, solarnih panela, kao i u razvoju tranzistora - rekla je dr Begović.

Prema rečima ministarke, to znači znači da je Srbija pokazala da može da bude deo svetskih budućih trendova koji će da menjaju svet.

- Veliko mi je zadovoljstvo što je ovako jedan mlad i hrabar tim izašao na evropsku pozornicu i osvojio u jednoj vrlo kompetitivnoj trci ovaj projekat. Od 92 miliona evra koje su namenjeni za projekte, 2,5 miliona evra dolazi u Srbiju - navela je ona.

Begovićeva je poručila da je 'nauka naš najbolji brend, kao i da su naučnici sa Instituta za fiziku trenutno njeni najbolji ambasadori'.

- U septembru nam dolazi Emil Božina, svetski poznati ekspert koji sa svojom porodicom dolazi u Srbiju da radi na Institutu za fiziku, da dalje razvija nauku, da jačemo kapacitete, kao i da se povezujemo sa svetom - napomenula je ona.

Prema njenim rečima, jedina sigurna budućnost za razvoj Srbije je ulaganje u nauku, kao i u mlade i pametne ljude.

Pod nazivom Hidden phases in 2D quantum materia projekat je osvojio sredstva iz evropskog programa ERA Chairs, a realizovaće ga grupa istraživača iz Centra za čvrsto stanje Instituta koje predvodi rukovodilac Centra za čvrsto stanje i nove materijale Instituta i šef projekta za koji će biti iskorišćena dobijena sredstva dr Nenad Lazarević.

ERA Chairs je instrument u okvirnom programu Horizon Europe namenjen jačanju istraživačkih kapaciteta univerziteta i instituta, na koji su istraživači iz Srbije retko aplicirali.

Osim ministarke Begović, na prijemu za istraživače Instituta za fiziku prisustvovali su i direktor Instituta za fiziku Aleksandar Bogojević, rukovodilac Centra za čvrsto stanje i nove materijale Instituta i šef projekta Nenad Lazarević, kao i viši naučni saradnici Jelena Pešić i Bojana Višić.

1 / 4 Foto: MINISTARSTVO NAUKE, TEHNOLOŠKOG RAZVOJA I INOVACIJA

biznis.kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja