UVELI NOVA PRAVILA USRED TURISTIČKE SEZONE: Vozači oprez! Na austrijskim putevima od pre par dana nemaju milosti
Foto: EPA/JAN HETFLEISCH

UVELI NOVA PRAVILA USRED TURISTIČKE SEZONE: Vozači oprez! Na austrijskim putevima od pre par dana nemaju milosti

InfoBiz -

Od 1. jula u Austriji su na snagu stupaju nova saobraćajna pravila. Od tog datuma opštine imaju više opcija kada je u pitanju kontrola brzine.

Prema Austrijskom klubu za automobile, motocikle i putovanja (OAMTC), opštinama će takođe biti dozvoljeno da samostalno proveravaju brzinu od 1. jula pod "specifičnim uslovima". Odabir pogođenih lokacija biće prethodno proveren. Recimo, da li je u tom mestu ranije bilo više saobraćajnih nezgoda.

Šef pravnog odeljenja OAMTC-a kaže:

- Kontrole brzine treba da nastave da služe bezbednosti saobraćaja, a ne prikupljanju prihoda opštinama ili čak privatnim kompanijama. Upravo za to se iznova optužuju opštine u Italiji, zbog čega sada postoje novi propisi za merenje brzine.

Promena zakona Austriji donosi nove propise za zone od 30 km/h. Postojeći principi za uvođenje ograničenja brzine u drugim ulicama, zonama ili celim urbanim sredinama ostaju isti. Zbog toga se zone od 30 km/h ne mogu jednostavno nametnuti po celom gradu. Ali gradonačelnici će imati više opcija:

- Lokalne vlasti ili opštine će u budućnosti moći lakše nego ranije da nametnu ograničenja brzine u posebno osetljivim oblastima, na primer ispred škola, igrališta ili domova za stare - kaže se u saopštenju OAMTC-a.

Izmena zakona potvrđuje da ostaje „zeleno treptanje” na austrijskim semaforima Jedan propis se neće menjati nakon preliminarnih razmatranja: takozvano „zeleno bljeskanje“. To znači treptanje zelenog svetla semafora pre kraja zelene faze.

semafor, pokvaren semafor
foto: Shutterstock

Ova semaforska faza ne postoji, recimo, u Nemačkoj, ali Austrija nije jedina koja je koristi. Trepćuće zeleno svetlo se takođe koristi u Kini, Izraelu, Hrvatskoj, Litvaniji, Letoniji, Meksiku, Poljskoj, Rusiji, Sloveniji i Turskoj.

Kako je najavio OAMTC, vozači će uskoro imati još jednu inovaciju koja će uticati na same automobile. Shodno tome, sistemi pomoći biće obavezni u prvim registrovanim vozilima od 6. jula. Ovde se primenjuje Uredba o odobrenju tipa EU. U automobilu tada mora da postoji sledeća oprema:

  1. Pomoćnik pri kočenju u slučaju nužde
  2. Upozorenje o hitnom napuštanju trake
  3. Inteligentni pomoćnik za brzinu
  4. Obrnuti asistent
  5. Svetlo za kočenje u slučaju nužde
  6. Upozorenje na umor
  7. Snimanje podataka u vezi sa događajem
  8. Alcolocks

Pošto je ovo zahtev EU, važi i za nemačke automobile. Vozila koja već posedujete ili koja su proizvedena pre ovog datuma trenutno ne moraju da naknadno ugrađuju ove sisteme, navode nemački mediji.

biznis.kurir.rs/Feniks-magazin

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja