OVAJ NAČIN VOŽNJE ŠTEDI NOVAC SVIMA: U jednom gradu su provalili sistem još pre 30 godina, evo šta rade kako bi se SVI OVAJDILI
Foto: Shutterstock

zanimljiv Koncept

OVAJ NAČIN VOŽNJE ŠTEDI NOVAC SVIMA: U jednom gradu su provalili sistem još pre 30 godina, evo šta rade kako bi se SVI OVAJDILI

InfoBiz -

Koncept zajedničkog korišćenja automobila postoji u Beču više od 30 godina. Danas je karšering deo svakodnevnog života Bečlija. Evropski lider u free-floating-karšeringu Free2move planira da do kraja 2024. godine proširi svoju flotu vozila u Beču na 1.100 malih automobila i kombi-vozila, vozila sa unutrašnjim sagorevanjem i električnih automobila, saopštila je Kancelarija Grada Beča.

Još pre nekoliko godina obavljalo se oko 7.000 vožnji dnevno sa karšering-vozilima. Zajedničko korišćenje automobila od strane više osoba trebalo bi da smanji troškove, sačuva životnu sredinu i smanji broj automobila na ulicama.

U Austriji je ovaj sistem rasprostranjeniji nego što se često pretpostavlja. U oko 300 opština i gradova se nudi karšering-usluga.

Beč, Održivi razvoj
foto: Shutterstock

Ponuđači tvrde da potražnja raste i da je popunjenost veoma dobra. Free2move planira da tokom 2024. godine ponudi oko 400 novih vozila u Beču.

Proširenje flote je deo plana kompanije u cilju poboljšanja gustine mreže i dosupnosti automobila. Sa obnovom flote prosečna dužina vožnji u Beču se u poslednje dve godine povećala za deset odsto. Ovo ukazuje na rastuću potražnju za dugoročnim iznajmljivanjem, saopštava ponuđač.

Iako postoji opšti trend ka električnim vozilima, posebno kada su u pitanju privatni i službeni automobili, u sferi iznajmljivanja automobila, naročito kratkoročno, treba uzeti u obzir izazove poput parkiranja i punjenja, kažu iz kompanije Free2move.

biznis.kurir.rs/eKapija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track