NEMAČKA POTUKLA AMERIKU 'NA NJIHOVOM TERENU': Ponovo su prvi u proizvodnji ove biljne kulture, evo ko se tome najviše raduje
Foto: Beta

nisu odustali

NEMAČKA POTUKLA AMERIKU 'NA NJIHOVOM TERENU': Ponovo su prvi u proizvodnji ove biljne kulture, evo ko se tome najviše raduje

InfoBiz -

Nemačka je ponovo zauzela prvo mesto na svetskoj lestvici proizvođača hmelja, preotevši nakon devet godina 'titulu' SAD-u, saopštilo je u utorak udruženje uzgajivača.

Površina pod hmeljom u Nemačkoj smanjila se za 340 hektara, na 20.300 hektara. U SAD-u smanjena je za 4.500 hektara, na 17.850 hektara, navode u udruženju, prenosi agencija Hina.

Velike zalihe hmelja dovele su do pada cena, što je zabrinulo proizvođače u Nemačkoj. Proizvodnja je gotovo u potpunosti usmerena u pivarski sektor, a prodaja piva u svetu pada.

hmelj
foto: Profimedia

To nije jedini razlog za nemačko 'preticanje' američke konkurencije, napomenuo je predstavnik udruge Erih Lehmair.

Uzgajivači u SAD-u lakše otkazuju ugovore o nabavci, što znači da mogu u kraćem roku odustati od proizvodnje nego njihove kolege u Nemačkoj, objasnio je.

Poljoprivreda je takođe u SAD-u drugačije strukturirana.. Ako su prognoze loše, veliki američki uzgajivači moraju menjati smer brže od manjih porodičnih gazdinstava u Nemačkoj, delimično i zbog pritisaka banaka.

Nemačka porodična gazdinstva često imaju i dužu tradiciju i ne odustaju lako od kultura koje su dugo uzgajali, objasnio je Lehmair.

biznis.kurir.rs/b92

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track