PIJEMO KAFE VIŠE NEGO TURCI! Sa potrošnjom od 4,4 kg po stanovniku Srbija je na 25. mestu u svetu od ukupno 118 zemlje
Foto: Shutterstock

AKO VAS ZANIMA

PIJEMO KAFE VIŠE NEGO TURCI! Sa potrošnjom od 4,4 kg po stanovniku Srbija je na 25. mestu u svetu od ukupno 118 zemlje

InfoBiz -

Svaki stanovnik Srbije u proseku popije po 4,4 kg kafe godišnje i prema toj potrošnji Srbija se u 2022. godini nalazila na 25. mestu u svetu od ukupno 118 zemalja, pokazuju podaci Ujedinjenih nacija i Svetske trgovinske organizacije.

Potrošnja kafe po stanovniku po zemljama pokazuje da su najrazvijenije zemlje najveći potrošači, a najveci potrošaci kafe u svetu u 2022. bili su stanovnici Luksemburga, Švajcarske, Belgije, Finske i Holandije.

jutarnja kafa, kafa
foto: Shutterstock

Srbija je bila na 25. mestu u svetu u rangu sa SAD i Australijom, sa 4,4 kilograma po stanovniku, a veći potrošaci kafe, u odnosu na Srbiju, od susednih zemalja bile su Bosna i Hercegovina na 15. mestu i Crna Gora na 16. sa po 5,3 kilograma po stanovniku.

Bugari i Severo-makedonci imaju gotovo identicnu potrošnju kafe, po 3,4 kilograma po stanovniku, dok se ona znatno manje trošila u Rumuniji (2,9), Albaniji (2,4) i Madarskoj (1,6 kilograma po stanovniku).

Miroslav Zdravković
foto: Media Centar

- Podaci za veliki broj, većinom nerazvijenih, zemalja i trgovini u 2023. još uvek nisu prijavljeni UN-u i STO-u, a navike u potrošnji kafe se sporo menjaju, pa izračunate podatke za 2022. smatramo relativno stabilnim i značajnim. Ukupna količina uvoza kafe iznosila je 9.330.163 tona što je pri 7,9 milijardi stanovnika davalo prosečnu potrošnju kafe od 1.181 grama ili oko 1,2 kilograma. Ne računajući unutrašnju potrošnju svetskih proizvođača kafe. Izračunate podatke treba uzeti sa rezervom, jer postoje različiti napici od kafe, u potrošnju mogu ulaziti i turisti iz drugih zemalja, a i potrošači je mogu kupovati u drugim zemljama, a ne samo u svojoj - kaže za Kurir Miroslav Zdravković, urednik poratala Makroekonomija org.

Ukrajinci sa 1,2 kg, Rusi (1,1 kg) i Belorusi (1,1 kg) troše gotovo identičnu količinu kafe što ukazuje na njihovu sličnost, kao i Bugara sa Severo-Makedoncima koji troše po 3,3 kg kafe po stanovniku, kao i Crnogoraca sa Bosancima sa popijenih 5,3 kg po stanovniku. Na poslednjem mestu nalazi se Kina sa potrošnjom kafe od 0,05 kg po stanovniku.

Zanimljivo je da su Turci, za koje u Srbiji postoji verovanje da su velike kafopije, tek na 74. poziciji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja