SU JUNGDING: POSTALI SMO NOVI MOTOR PRIVREDNOG I DRUŠTVENOG RAZVOJA SRBIJE! Ziđin majning obezbedio zarade za 54% veće od proseka
Foto: Nenad Kostić

SU JUNGDING: POSTALI SMO NOVI MOTOR PRIVREDNOG I DRUŠTVENOG RAZVOJA SRBIJE! Ziđin majning obezbedio zarade za 54% veće od proseka

InfoBiz -

Postali smo novi motor privrednog i društvenog razvoja Srbije, reči su kojima je Su Jungding (Su Yongding), generalni direktor kompanije Srbija Ciđin majning, dočekao novinare u Boru zajedno sa Ću Guodžuom (Qiu Guozhu), generalnim direktorom kompanije Srbija Ziđin Koper i predsednikom Nadzornog odbora Srbija Ziđin majninga, u Danu otvorenih vrata za medije.

Prvi 'zeleni rudnik' u Srbiji
Prvi "zeleni rudnik" u Srbiji foto: Nenad Kostić

U krugu podzemnog rudnika bakra i zlata Čukaru Peki, za koji vlasnik, kineska kompanija Srbija Ciđin majning, ističe da je prvi "zeleni rudnik" u Srbiji, Jungding je kazao da su za svega dve i po godine rada postigli impresivne rezultate.

Su Jungding
Su Jungdingfoto: Nenad Kostić

- Od pokretanja proizvodnje, Srbija Ziđin majning je platio kumulativne društvene doprinose u iznosu većem od 2,3 milijarde američkih dolara, platio više od 240 miliona dolara poreza, sa nabavkom koja premašuje 300 miliona dolara, direktno i indirektno otvorio 4.000 radnih mesta i obezbedio zarade za 54 odsto veće od prosečne u Srbiji. Kompanija je dala značajan doprinos rastu BDP Srbije - kazao je Jungding i dodao da su u društveno odgovorne projekte uložili 5,3 miliona dolara.

Ću Guodžu
Ću Guodžufoto: Nenad Kostić

Budući da im je cilj izgradnja rudnika "u formi šume, bašte, parka", Jungding navodi i da su ozelenili do sada oko 930.000 kvadrata, ali i zasadili od 30.000 stabala od početka 2024.

Dalibor Stojadinović

Zatvoreni krug

Dalibor Stojadinović, menadžer rudnika Čukaru Peki, navodi da su jedinstveni u Srbiji po tome što otkopani prostori u jami zapunjavaju pasta zasipom, koju sami proizvode:

Dalibor Stojadinović
Dalibor Stojadinovićfoto: Nenad Kostić

- Oko 90 odsto jalovog materijala tako se vraća se u otkopani prostor, čime štitimo životno okolinu i sprečavamo sleganje terena. Takođe, sva voda u procesu proizvodnje kruži u zatvorenom sistemu, prečišćava se nakon izbacivanja iz jame i vraća u proizvodni proces. Nema emisije prašine jer je glavni ventilator, koji izvlači sav istrošen vazduh iz jame, otpremljen sistemom za otprašivanje, dok je sistem transportnih traka, kojima se ruda izvozi iz jame na površinu, zatvorenog tipa.

- Od dolaska Ziđina u Srbiju, investicije u Bor i Majdanpek devetostruko su premašile cenu po kojoj je kineska kompanija dokapitalizovala rudarsko-metalurški kombinat i realizovala strateško partnerstvo sa Srbijom (Srbija Ziđin Koper je 63 odsto u vlasništvo kineske kompanije, a 37 odsto države Srbije, prim. nov.). U tehničku obnovu četiri rudnika i topionice u Boru, kao i u brojne projekte bezbednosti i zaštite životne sredine Srbija Ziđin Koper je za pet godina uložio dve milijarde i 594 miliona dolara, tj. duplo više od onoga što je bila u obavezi da učini do kraja ove godine. Od te sume, samo u zaštitu životne sredine i ekologiju uloženo je oko 225 miliona dolara, što je triput više od iznosa dogovorenog sporazumom o strateškoj saradnji - kazao je Ću Guodžu i dodao:

Činjenice o Srbija Ciđin majning

  • Srbija Ciđin majning platio je kumulativne društvene doprinose u iznosu većem od 2,3 milijarde američkih dolara
  • Platio je više od 240 miliona dolara poreza
  • Direktno i indirektno otvorio 4.000 radnih mesta
  • Obezbedio zarade za 54 odsto veće od prosečne u Srbiji
  • Za društveno odgovorne projekte uložili 5,3 miliona dolara
  • Samo u zaštitu životne sredine i ekologiju uloženo je oko 225 miliona dolara, triput više od iznosa dogovorenog sporazumom o strateškoj saradnji
  • Za pet godina rekultivisali su oko 200 hektara devastiranog prostora u Boru i Majdanpeku i posadili 560.000 sadnica

- Zbog toga je ukupna ekološka situacija u Boru i Majdanpeku mnogo bolja. Za pet godina rekultivisali smo oko 200 hektara devastiranog prostora u Boru i Majdanpeku i posadili 560.000 sadnica. Industrijski Bor se danas, zahvaljujući investicijama Srbija Ziđin Kopera, više ne guši u sumpor-diokisidu, a vekovni problem sa dimom rešen je rekonstrukcijom, proširenjem i izgradnjom Topionice i rafinacije (TIR).

1 / 42 Foto: Nenad Kostić

Novo za kraj

Finalni proizvod

Impresivne su slike iz novog pogona flotacije i nove topionice Srbija Ziđin Kopera. Okreću ogromne mašine, drobe rudu, a tamo u topionici teče užareni bakar, od koga nastaju ploče.

Saša Milić, zamenik rukovodioca flotacije Veliki Krivelj, naveo je da je nova flotacija krenula sa radom decembra 2022.

00:30

Topionica Srbija Ziđin Majning u Boru

- Kapacitet je 40.000 tona dnevno. Usitnjavamo rudu u dva stepena mlevenja, pa slede tri stepena flotiranja. Od rude koja ima 0,3 odsto bakra u sebi pravimo koncentrat koji ima 20 odsto bakra, koji filtriramo i šaljemo u topionicu na dalju preradu - kazao je Milić.

U Topionici koncentrat dočekuje Saška Tasić, zamenik rukovodioca ogranka TIR:

- Ovde se pretapa taj koncentrat bakra i dobija se anodni bakar, koji je kvaliteta 99,95 odsto bakra. To se šalje u pogon elektrolitičke rafinacije radi dobijanja katodnog bakara, kvaliteta 99,99 odsto bakara.

1 / 16 Foto: Nenad Kostić

Domaćini nas provode kroz Čukaru Peki, koji liči na park, pa dalje u na površinski kop Veliki Krivelj, pa na flotacije, u topionicu...

- Želja nam je da Bor postane zelena, niskougljenična i održiva baza obojenih metala u Srbiji, ali i u Evropi - zaključio je Ću Guodžu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track