DA LI SU KAZNE ZA PARKIRANJE ISPOD BRISAČA ZAKONITE: Šta treba da znate ako se parkirate na ovim mestima!
Foto: Shutterstock

DA LI SU KAZNE ZA PARKIRANJE ISPOD BRISAČA ZAKONITE: Šta treba da znate ako se parkirate na ovim mestima!

InfoBiz -

Procedura se čini uobičajenom, u kojoj saobraćajci za javni red i redari na parkinzima supermarketa jednostavno zakače kazne za parkiranje ispod brisača. Ali, iz savetovališta za potrošače pojašnjavaju da brisač vetrobranskog stakla ni u kom slučaju ne zamenjuje poštansko sanduče. Postoji rizik da će kazna biti oduvana ili ukradena, što dovodi u pitanje, takozvani, efektivni pristup.

Kazna sa parkinga supermarketa nije zabranjena, ali ne zamenjuje službenu dostavu poštom, piše t-online. Ako vam se, zatim, pošalje pismo sa zahtevom za plaćanje, ne mogu se naplatiti naknade za uterivanje ili troškove opomene. Razlog je taj što rok nije bio prekoračen. Samo uz pisani zahtev i zadati rok nastaju eventualni dodatni troškovi u slučaju nepoštovanja.

Parkiranje, Kazne, Lazne Kazne

Saobraćajne kazne ispod brisača: Pravna situacija u vezi takvih sankcija od strane Ureda za javni red i mir

Takođe, važno je znati da novčana kazna privatnih firmi, poput parkinga supermarketa, mora biti primerena. Trenutni katalog kazni daje smernice, a stope za jednostavne prekršaje parkiranja uopšteno iznose 25 evra.

Ugovorne kazne ne bi trebalo da su mnogo veće. Reč je o ugovornoj kazni, a ne opomeni ili kazni saobraćajaca, jer je vozilo bilo parkirano na privatnom posedu.

Ured za javni red i mir, takođe, može kazniti prekršaje parkiranja kaznom za parkiranje na vozilu. Ako na svom automobilu pronađete takvu kaznu, morate je platiti u roku od sedam dana.

evro, novac, pare, evri
foto: Shutterstock

Taj brzi odgovor, odnosno plaćanje, može sprečiti dalje troškove. Svako ko ne plati dobiće obaveštenje o novčanoj kazni, koja se obično šalje poštom i može dovesti do dodatnih naknada.

Bitno je napomenuti rok od tri meseca od trenutka nepropisnog parkiranja za dostavu opomene o kazni.

kurir.rs/Fenix-magazin

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track