DRŽAVA DUGOROČNO PLANIRA RAZVOJ ENERGETSKOG SEKTORA: Đedović Handanović: Besmisleni su navodi da je Francuska videla korist u nama
Foto: Shutterstock

DRŽAVA DUGOROČNO PLANIRA RAZVOJ ENERGETSKOG SEKTORA: Đedović Handanović: Besmisleni su navodi da je Francuska videla korist u nama

InfoBiz -

Potrebno nam je strateško razmišljanje u energetici, mi danas postavljamo te temelje kako bismo obezbedili dovoljno električne energije usled rasta potrošnje u narednim godinama, a pre svega bazne energije koja se proizvodi u kontinuitetu, 24 sata i sedam dana u nedelji, koju ne mogu da obezbede solarne i vetroelektrane, rekla je ministarka rudarstva i energetikeDubravka Đedović Handanović.

Ministarka je ukazala da Srbija ne sme da bude talac odluka i zakonskih rešenja usvojenih pre 35 godina i da je potrebno sagledavanje njihovih izmena:

- Pokrenuto pitanje prestanka važenja moratorijuma na zabranu izgradnje nuklearnih elektrana u našoj zemlji. Potrebna nam je bazna energija, posebno ako želimo da izlazimo iz uglja, dekarbonizujemo energetski sektor i imamo manje emisije ugljen-dioksida. Baznu energiju obezbeđuju samo ugalj, gas i nuklearna energija, hidrologijom smo veoma bogati i dobro je što razvijamo te kapacitete ali ne možemo samo da se oslanjamo na njih. U svetu se sve teže finansiraju projekti u oblasti gasa tako da je nuklearna energija kredibilna opcija za obezbeđivanje sigurnosti snabdevanja električnom energijom - rekla je ministarka.

nuklearka, nuklearna elektrana
foto: Shutterstock

Ona je ukazala da su i zemlje u okruženju izgradile nuklearna postrojenja, da je tehnologija u ovoj oblasti brzo napredovala, ali da Srbija trenutno nema dovoljno kadrova:

- U Srbiji postoji barem sedam obrazovnih i naučnih institucija koje učestvuju u aktivnostima u oblasti nuklearne energije i sve ćemo ih okupiti kako bismo razgovarali i napravili akcioni plan prema kome bismo došli u izvesnost da ta postrojenja gradimo i njima upravljamo - rekla je Đedović Handanović.

Na pitanje da prokomentariše navode u pojedinim medijima da će Srbija uvoziti nuklearni otpad i skladištiti ga na svojoj teritoriji, ministarka je rekla da to nikada nije bila tema i da napadi postoje jer država strateški razmišlja o budućnosti energetskog sektora:

- Mi imamo zabranu uvoza nuklearnog otpada tako da Srbija nikako ne može da postane skladište za nuklearni otpad. Ovakvi navodi nemaju nikakve veze sa ekologijom već je u pitanju politika i prikupljanje jeftinih političkih poena. Tema skladištenja nuklearnog otpada razmatra se samo ako imate nuklearno postrojenje u okviru kojeg se gradi infrastruktura za skladištenje, u skladu sa tehnologijama koje zaokružuju ceo proces. Ali su besmisleni navodi da je Francuska videla korist u nama da u Srbiji skladište njihov nuklearni otpad.

Dubravka Đedović Handanović
foto: Kurir

Ona je ukazala da se u Srbiji gradi više kapaciteta iz obnovljivih izvora energije što je važno zbog procesa energetske tranzicije.

- Na aukcijama za dodelu tržišnih premija za kapacitete iz OIE prošle godine smo obezbedili investicije veće od jedne milijarde evra u devet novih elektrana koje proizvode zelenu energiju. Takođe, pregovaramo sa južnokorejskim konzorcijumom na čelu sa Hjundai inženjeringom za izgradnju samobalansirajućih solarnih elektrana kapaciteta 1 GW, dok očekujemo će do kraja godine EPS završiti vetropark Kostolac, kapaciteta 66 MW, svoje prvo proizvodno postrojenje iz obnovljivih izvora - rekla je ministarka.

kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track