ŠVEĐANI GRADE FABRIKU VREDNU 4,5 MILIJARDI €: Neće koristiti fosilna goriva, a plan uključuje i izgradnju čeličane u Finskoj
Foto: Beta

velika ulaganja

ŠVEĐANI GRADE FABRIKU VREDNU 4,5 MILIJARDI €: Neće koristiti fosilna goriva, a plan uključuje i izgradnju čeličane u Finskoj

InfoBiz -

Švedski proizvođač čelika SSAB uložiće 4,5 milijarde evra u izgradnju čeličane u Lulei koja neće koristiti fosilna goriva, objavili su u utorak iz kompanije.

Kada nova fabrika bude završena, SSAB namerava da zatvori trenutni proizvodni sistem koji se temelji na visokim pećima, a taj potez omogućiće smanjenje ukupnih emisija ugljen-dioksida u Švedskoj za sedam odsto, navedeno je u saopštenju kompanije.

- Nova fabrika čelika imaće niže fiksne troškove, veću efikasnost i kraće rokove isporuke - dodali su.

čeličana, čelik, radnik
foto: EPA

Kompanija je procenila da će godišnje poboljšanje dobiti pre kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije (EBITDA) iznositi više od pet milijardi švedskih kruna na osnovu trenutnih predviđanja cena robe. Prošle godine skandinavska firma za cilj je postavila povećanje godišnje dobiti za najmanje deset milijardi kruna od 2030. godine nadalje, u skladu s prelaskom na održivu proizvodnju metala.

Investicioni plan kompanije uključuje i izgradnju čeličane u Raaheu u Finskoj. Zeleni procvat švedske metalurgije uz obnovljive izvore mogao bi zahtevati i upotrebu nuklearne energije.

kurir.rs/bizportal.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track