UVODI SE VELIKA PROMENA ZA SAOBRAĆAJNE KAZNE U EU: Više niko neće moći da ih izbegne, a pratiće se i najsitnija greška!
Foto: Fonet

pazite se

UVODI SE VELIKA PROMENA ZA SAOBRAĆAJNE KAZNE U EU: Više niko neće moći da ih izbegne, a pratiće se i najsitnija greška!

InfoBiz -

Predstavnici Veća EU i Evropskog parlamenta postigli su privremeni politički dogovor o direktivi, koja bi trebalo da olakša izvršenje kazni za vozače koji počine saobraćajne prekršaje u drugoj državi članici.

Privremeni politički dogovor, koji još moraju da potvrde Veće i Parlament da bi postao zakon, odnosi se na dopunu direktive iz 2015. godine o prekograničnoj razmeni informacija o prekršajima u drumskom saobraćaju.

Rusija, Nemačka, Japan, Amerika, Engleska, Zakon, Zakoni, Bizarni
foto: Profimedia

- Revidirani zakon osiguraće jednak tretman za sve vozače u EU bez obzira na njihovo državljanstvo - rekao je belgijski ministar za mobilnost Georges Gilkinet.

Nova direktiva sada će, osim najčešćih i najozbiljnijih prekršaja, kao što su prekoračenje brzine ili vožnja pod uticajem alkohola i droga, uključivati i druge prekršaje.

Među njima su nepoštovanje razmaka između vozila, ignorisanje zabrane preticanja, opasno preticanje, prekršaji pri parkiranju, kao što je parkiranje preblizu raskrsnici ili zebri, prelazak pune bele linije, vožnja u pogrešnom smeru, nepoštovanje pravila o korišćenju koridora za hitne slučajeve ili korišćenje preopterećenog vozila.

Saobraćajac, raskrsnica
foto: Petar Lazović

Nakon što nova pravila budu i formalno usvojena, države članice imaće dve i po godine za prenošenje direktive u svoja nacionalna zakonodavstva.

kurir.rs/Poslovni dnevnik

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track