KOVANICA OD 11 EVRA IZLAZI NA TRŽIŠTE: Novčić može da se koristi samo u jednoj evropskoj državi, a evo kako izgleda (FOTO)
Foto: Bernd Leitner / imago stock&people / Profimedia

hit

KOVANICA OD 11 EVRA IZLAZI NA TRŽIŠTE: Novčić može da se koristi samo u jednoj evropskoj državi, a evo kako izgleda (FOTO)

InfoBiz -

Vlada u Nemačkoj odlučila je da izda specijalne kovanice od 11 evra!

Specijalne srebrne kovanice, teške 14 grama, biće izdane u sklopu Evropskog prvenstva u fudbalu koje će se održati u toj zemlji i biće puštene u promet 8. maja.

Nove kovanice najavilo je nemačko ministarstvo finansija. Na kovanici od 11 evra nalazi se arhitektura Olimpijskog stadiona u Berlinu gde će biti održano finale. U sredini novčića nalazi se velika fudbalska lopta oko koje se naziru teren i nekoliko korner zastavica. Kovanica je ukrašena detaljima u bojama zastave zemlje domaćina. Na drugoj strani je prikazan orao.

evro, 11 evra
foto: BVA

Kovanicom od 11 evra možete da plaćate robu ili usluge ako želite.

- Nemačke komemorativne kovanice evra su zakonsko sredstvo plaćanja u Nemačkoj u skladu s ovim zakonom - navodi savezno ministarstvo pravosuđa.

Pitanje je samo da li se isplati plaćati ovim izvanrednim novčićem. Možda ima više smisla zadržati kovanicu jer ima kolekcionarsku vrednost.

- Kovanice kolekcionarskog kvaliteta izdaju se po prodajnoj ceni koja je iznad nominalne vrednosti - saopšteno je iz ministarstva finansija.

Dakle, ako vlasnici plate novčićem od 11 evra, to za njih predstavlja gubitak jer su platili više da ga dobiju. Osim toga, vrednost kovanice može samo da poraste tokom vremena, navode nemački mediji.

Kovanicu od 11 evra već je moguće naručiti preko specijalizovanih internet prodavnica po ceni od 100 evra.

Jedan stručnjak, podsetimo, nedavno je otkrio šta možemo da uradimo sa starim novčićima iz kasice-prasice.

(Kurir.rs/Feniks magazin/Preneo Z.Ko/Foto:Ilustracija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track