Najnovije vesti

OBJAVLJENI NOVI USLOVI ZA ODLAZAK U PENZIJU: Starosna granica se pomera kod ŽENA
Foto: Petar Aleksić

OBJAVLJENI NOVI USLOVI ZA ODLAZAK U PENZIJU: Starosna granica se pomera kod ŽENA

InfoBiz -

Republički fond za penzijsko i zdravstveno osiguranje (PIO) objavio je da će, u skladu sa Zakonom o PIO, od 1. januara važiti novi uslovi za odlazak u penziju. Granica za odlazak u starosnu penziju kod žena pomera se za dva meseca, tako da je uslov za žene u sledećoj godini 63 godine i osam meseci života i najmanje 15 godina staža osiguranja.

Kod muškaraca i dalje važe isti uslovi - 65 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja, objavio je Fond na društvenim mrežama. Kako se navodi, zakon propisuje pomeranje starosnog uslova za žene sve do 2032. godine, kada će uslovi za oba pola biti izjednačeni - 65 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja. Osiguranici oba pola mogu ostvariti pravo na penziju i ukoliko imaju navršenih 45 godina staža osiguranja, bez obzira na godine života.

Za ostvarivanje prava na prevremenu starosnu penziju od naredne godine završava se prelazni period, odnosno pomeranje uslova za žene, pa će od 1. januara za oba pola za ostvarivanje tog prava biti potrebno 40 godina staža i 60 godina života.

U tom slučaju penzija se trajno umanjuje za 0,34 odsto za svaki mesec pre navršenih godina života propisanih za sticanje prava na starosnu penziju u toj kalendarskoj godini, a maksimalno 20,4 odsto.

Kurir.rs/Mondo

Bonus video:

03:35

GRAD ŠABAC I MINISTARSTVO KULTURE REKONSTRUISALI BOJ NA MIŠARU: Jednu od najbitnijih ustaničkih pobeda u Prvom srpskom ustanku

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
 
track