OVU PROMENU U KRŠTENICI NAPLAĆUJU I DO 500 €! Taksa za jednu uslugu matičara papreno skupa, postoje oni za koje ne važi
Foto: Beta/Ap

OVU PROMENU U KRŠTENICI NAPLAĆUJU I DO 500 €! Taksa za jednu uslugu matičara papreno skupa, postoje oni za koje ne važi

InfoBiz -

U Belgiji su i od promene imena napravili biznis, pa tako ukoliko u ovoj zemlji želite da se zovete drugačije to ćete morati da iskeširate čak 500 evra! Ovu taksu odredila je nacionalna vlada u Belgiji, ali lokalnim vlastima je dozvoljeno da menjaju cenu tamo gde smatraju prikladnim.

Briselski kvartovi čak nude popuste ljudima koji se nadaju da će promeniti svoja imena koja „zvuče strano“. „Muhamed“ je najpopularnije muško ime u tri oblasti kojima upravljaju opštinske kancelarije koje su objavile popuste, navodi StatBel, statistička kancelarija belgijske vlade.

Do sada su novčane naknade obično bile ukinute ili smanjene samo za strane državljane koji nemaju ime ili za osobe koje su podvrgnute promeni pola.

Kritičari su tvrdili da je ponuda umanjenja za imena koja „zvuče strano“ uglavnom ciljana na ljude arapskog ili muslimanskog porekla, jer se mnoga nordijska ili irska imena smatraju belgijskim.

NEGDE MOŽE I BESPLATNO

Vlasti u centru grada smanjile su svoje cene za 90 odsto na 50 evra za nečiju prvu prijavu. Naselje Saint-Josse-ten-Noode, gde više od trećine stanovnika nije rođeno u Belgiji, odlučilo je da ponudi uslugu besplatno za one koji prvi put menjaju ime.

Ljudima sa imenima koja zvuče strano, kao i onima sa „smešnim, mrskim ili jasno staromodnim“, usluga će biti ponuđena po sniženoj ceni, piše The Telegraph.

Državni službenici slobodno odlučuju o tome koja imena se uklapaju u te oblasti, jer nisu sačinjene zvanične liste. Na primer, ime Erik ima nordijsko poreklo, ali se sada u potpunosti smatra briselskim imenom. Isto važi i za Kevina, koji ipak, ima keltsko i irsko poreklo.

kurir.rs/Bizportal

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track