KO JE SRBIN KOJI ZARAĐUJE 800 MILIONA GODIŠNJE? Lista bogataša kraća u odnosu na 2022. za čak 5.000 imena, evo gde ih ima najviše
Foto: Profimedia

ima se može se

KO JE SRBIN KOJI ZARAĐUJE 800 MILIONA GODIŠNJE? Lista bogataša kraća u odnosu na 2022. za čak 5.000 imena, evo gde ih ima najviše

InfoBiz -

U Srbiji je zabeleženo manje "dinarskih milionera", s obzirom da je Poreska uprava prošle godine, primila gotovo 5.000 prijava više! Lane je porez platilo 34.753 građana za utvrđivanje godišnjeg poreza na dohodak za 2021. godinu. Sada je broj "dinarskih milionera", manji nego i 2020. godine, kada ih je bilo 30.290.

Prijavu za utvrđivanje godišnjeg poreza na dohodak građana za 2022. godinu, podnelo je 29.810 građana, od kojih je 19.914 u Beogradu, saopštila je Poreska uprava. Obavezu prijavljivanja godišnjeg poreza imaju građani koji su ostvarili dohodak veći od 3.719.376 dinara (više od 31.700 evra), što je iznos veći od trostruke godišnje prosečne zarade u Srbiji.

Najveći godišnji prihod u Srbiji je poreznicima prijavio građanin koji je u 2022. godini zaradio 800 miliona dinara, što je oko 6,8 miliona evra.

Prema podacima Poreske uprave, od sto najvećih prijavljenih prihoda, 65 odsto pripada obveznicima sa teritorije koju pokriva Odsek za koordinaciju poreske kontrole Beograd (90% lica su domaći državljani, a 10% su strani državljani).

- Najčešće prijavljivana zanimanja su menadžer, direktor, inženjer, ekonomista i pravnik, a od ukupnog broja prijavljenih obveznika 91 odsto je muškog pola - navodi se u saopštenju Poreske uprave.

Кada su u pitanju beogradske opštine, najviše građana koji mesečno zarade više od tri prosečne plate živi na Novom Beogradu. Na drugom mestu po brojnosti su Novosađani kojih ima 3.896, dok u Nišu, koji je na trećem mestu ima mnogo manje dinarskih milionera - svega 1.053.

U Кragujevcu ih je 629, a na visokom petom mestu je Zrenjanin sa 409 građana koji zarađuju značajno više od proseka.Prijavu za utvrđivanje godišnjeg poreza na dohodak građana se od ove godine podnosi isključivo u elektronskom obliku, preko portala Poreske uprave "ePorezi" i plaća se po sistemu samooporezivanja, umesto po rešenju, kako je to bilo ranije.

Porez
foto: Printscreen Poreska uprava

U obračun godišnjeg poreza na dohodak inače ulaze prihodi ostvareni u periodu od 1. januara do 31. decembra 2022. godine, na osnovu zarade, oporezivog prihoda od samostalne delatnosti, autorskih i srodnih prava, oporezivi prihod od nepokretnosti, prava industrijske svojine. Oporezuje se i zarada od davanja u zakup pokretnih stvari, oporezivi prihod sportista i sportskih stručnjaka, kao i prihod od pružanja ugostiteljskih usluga.

Za poreskog obveznika starijeg od 40 godina koji je prošle godine ostvario oporezivi dohodak do šestostruke prosečne godišnje zarade, odnosno manje od 7.438.376 dinara stopa godišnjeg poreza je 10 odsto, a za one koji su prihodovali više od šest prosečnih zarada stopa je 15 odsto.

kurir.rs/RT Balkan

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track