SREĆKO VUKAŠINOVIĆ, DIREKTOR PSSS NIŠ: Obići ćemo svako selo i poljoprivredno gazdinstvo
Foto: Privatna Arhiva

Agrarna politika

SREĆKO VUKAŠINOVIĆ, DIREKTOR PSSS NIŠ: Obići ćemo svako selo i poljoprivredno gazdinstvo

InfoBiz -

Naši savetodavci su stalno prisutni na terenu i cilj nam je da dođemo u svako selo i do svakog domaćinstva na teritoriji Nišavskog okruga, sagledamo stanje u gazdinstvu i uz savete poboljšamo njihovu proizvodnju, kaže za Kurir Srećko Vukašinović, direktor Poljoprivredne stručne službe Srbije Niš.

Ova služba obavlja savetodavne i stručne poslove na teritoriji koja obuhvata opštine Ražanj, Aleksinac, Merošina, Doljevac, Gadžin Han, Svrljig i Grad Niš sa pet opština.

- Značaj PSSS Niš ogleda se u tome što registrovanim poljoprivrednim proizvođačima pružamo besplatnu edukaciju, ukazujemo na subvencije koje su im dostupne, obilazimo individualna gazdinstva i organizujemo grupne metode rada, predavanja, tribine i radionice na kojima ukazujemo na probleme u njihovoj proizvodnji i dajemo predloge i rešenja za uvođenje novih tehnologija i usavršavanje proizvodnje. Može se reći da je uloga PSSS zajedno sa lokalnim samoupravama da kreira i usmerava razvoj poljoprivrede na ovoj teritoriji - kaže Vukašinović za Kurir i dodaje da proizvođačima takođe predstavljaju mere agrarne politike i omogućavaju da ostvare prava na subvencije države.

foto: Privatna Arhiva

Prema njegovim rečima, pored savetodavnih poslova, njihova služba obavlja i stručne poslove, poslove programa mera, prognozno-izveštajne poslove, kao i poslove izdavanja fitosertifikata.

- Najčešće prvi kontakt između PSSS i proizvođača ostvari se kada žele da pokrenu poljoprivrednu proizvodnju i urade agrohemijsku analizu zemljišta i takve zahteve najviše dobijamo - kaže Vukašinović i naglašava da imaju izuzetnu saradnju sa Ministarstvom poljoprivrede, što je od velike važnosti.

Kurir.rs / J. Pronić

Foto: Privatna Arhiva

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track