VUČIĆ: Carine na uvoz iz EU bi nam zatvorile privredu
Foto: Marina Lopičić

Upozorenje

VUČIĆ: Carine na uvoz iz EU bi nam zatvorile privredu

InfoBiz -

Mandatar Aleksandar Vučić upozorio je danas da bi carinska zaštita srpskog tržišta u odnosu na EU zatvorila našu privredu koja, primetio je, ne može da bude samodovoljna.

Odgovarajući na kritike lidera SRS Vojislava Šešelja koji je ocenio da Srbija ne bi trebalo da bude deo EU, da je postepeno ukidanje carina na robe koja je uvezena na EU nama "veća šteta nego korist", i još da EU više uvozi u Srbiju, nego što iz naše zemlje u EU izvozimo, Vučić je rekao da učestvujmo na širem tržištu, i da ne možemo da se carinski zaštitimo, a da ne prekršimo sva pravila.

"Zatvorili bismo svoju privredu, jer ona ne može da bude samodovoljna", rekao je Vučić.

Dodao je i da najveći suficit Srbija ima u regionu, u trgovinskoj razmeni sa Makedonijom, Crnom Gorom, Bosnom i Hercegovinom, kao i sa pojedinim zemljama Evropske unije koje svoje fabrike imaju u našoj zemlji.

Kada je reč o subvencijama fabrikama, poput onih od 10.000 evra po radnom mestu, Vučić je rekao da je takav aranžman dogovoren samo sa tri fabrike.

On je dodao i da je analizirao slučaj fabrike Jura u kojoj je zaposlen veliki broj ljudi, a koji imaju niske plate.

"Do sada smo tri puta naplatili više od njih nego što smo im dali na ime subvencija. Isplatile su nam se i hvala im što su došli u Srbiju. Nismo imali alternativu. Niti smo imali ponudu od domaćih biznismena za to isto", rekao je Vučić.

Mandatar za sastav nove vlade konstatovao je da plate jesu niske, ali da je državi vraćeno mnogo više nego što im je ona dala.

"Zašto ne možemo bez toga? Ne možemo jer će nam konkurencija sve oteti, i Bugarska i Rumunija i Makedonija", rekao je Vučić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track