Cveta šverc goriva preko oglasa uz kućnu dostavu
Foto: Profimedia

Širi se crno tržište zbog poskupljenja energenata

Cveta šverc goriva preko oglasa uz kućnu dostavu

InfoBiz -
Naftni derivati na benzinskim pumpama u Srbiji poskupeli za oko pet dinara po litru u poslednjih mesec dana zbog rasta cene na svetskim berzama

BEOGRAD - U proteklih mesec dana benzin je na pumpama u Srbiji poskupeo za 4,77 dinara, a dizel za 5,26 dinara po litru.Cene goriva porasle su i u regionu, ali su u BiH ipak i dalje niže nego kod nas, što je uticalo i na povećanje šverca naftnih derivata toliko da se preprodavci slobodno reklamiraju čak i putem oglasa, upozoravaju iz Udruženja naftnih kompanija Srbije.- Ulazimo u period intenzivnih poljoprivrednih radova, odnosno period sezonskog rasta potrošnje dizel-goriva. Dizel koji je pronašao svoj put da se ilegalno dopremi u Srbiju danas se nudi u internet oglasima uz kućnu dostavu.

Ove godine nema regresiranog goriva, pa pošto poljoprivrednicima nisu potrebni fiskalni računi, mnogi su spremni da preuzmu nemali rizik koji sobom nosi loš kvalitet goriva i kupe gorivo po nižoj, švercerskoj ceni - rekao je Tomislav Mićović, generalni sekretar udruženja naftaša. Inače, posle korekcije cenovnika, prosečna maloprodajna cena benzina sada iznosi 128,05 dinara, dizela 130,37 dinara i auto-gasa 65,66 dinara za litar. Mićović objašnjava da je poskupljenje posledica skoka cene sirove nafte za nešto više od 40 odsto, budući da je nafta tipa brent 20. januara koštala 27,88 dolara po barelu, a sada oko 41 dolar po barelu.

Zbog toga je cena goriva porasla i u regionu, i to u Hrvatskoj za oko 5,5 odsto, u BiH 2,5 odsto, Sloveniji do 6,7 odsto, Makedoniji oko 10 odsto, Crnoj Gori 7,1 odsto, a u Mađarskoj i Rumuniji oko pet odsto. Jedino su u Bugarskoj i Albaniji poskupljenja manja od jedan odsto.

(D. S.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track