PANIKA: Turisti i biznismeni uveliko otkazuju putovanja za Pariz
Foto: Reuter

Pale prve ekonomske žrtve napada u francuskoj

PANIKA: Turisti i biznismeni uveliko otkazuju putovanja za Pariz

InfoBiz -
Interesovanje turista za Grad svetlosti potpuno stalo, investitori se povlače s berze, a zbog očekivanog pada tražnje posledice mogu trpeti i srpski izvoznici, upozoravaju analitičari

BEOGRAD - Turistički operateri, avio-kompanije i autobuski prevoznici po celoj Evropi, uključujući i Srbiju, već trpe posledice terorističkih napada u Parizu, a u ekonomske žrtve islamskih terorista domaći i strani analitičari predviđaju i pad investicija, pad tražnje robe i obaranje vrednosti akcija na berzi.

- Posledice se već osećaju i u Srbiji, jer je nekoliko poslovnih grupa otkazalo putovanja na kongrese u Parizu sredinom decembra. Interesovanje turista za putovanja u evropske metropole je potpuno utihnulo - tvrdi za Kurir Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (Juta). On smatra da će posledice događaja u Parizu, ali i terorističkih napada u Tunisu i pada ruskog aviona u Egiptu, biti najteže za autobuske prevoznike i avio-prevoznike, zatim za hotelijere i turističke agente. Seničić podseća da Grad svetlosti godišnje poseti dva odsto srpskih turista.

- Ovo stanje na neki način Srbiji može da donese i benefit jer postoje najave da pojedine grupe turista s Dalekog istoka i Japana odustaju od puta u zemlje EU i žele da dođu kod nas - ističe Seničić.Inače, posledice stravičnog terorizma u srcu Evrope već su se odrazile na parisku berzu, na kojoj su akcije juče pale za 1,1 odsto. Pod najvećim pritiskom su kompanije povezane s potrošnjom i turizmom, posebno industrija luksuznih proizvoda, a francuski analitičari procenjuju da bi mogao pasti i kurs evra.Broker Branislav Jorgić očekuje da će događaji u Parizu uticati i na uzdržavanje investitora od ulaganja na naše tržište.- Možemo očekivati da strani investitori koji ulažu preko Beogradske berze za trenutak naprave određenu zadršku - kaže Jorgić, koji u narednim danima ne očekuje usporavanje robnog prometa s Francuskom. Ipak, u udruženju privatnih auto-prevoznika „Srbijatransport“ kažu da je broj putnika za Francusku znatno opao i da najveće posledice trpe dva prevoznika koji imaju najviše linija za tu zemlju.

Saša ĐogovićNA METI I NAŠI IZVOZNICIEkonomista Saša Ðogović iz Instituta za istraživanje kaže da bi zbog terorizma u EU u problemu mogle biti i srpske kompanije, koje svoje proizvode izvoze u Francusku.- U Francuskoj će doći do pada tražnje. Njihova ekonomija će najviše trpeti, ali biće i odlaganja poslovnih planova, a može doći i do pojačanih carinskih kontrola - smatra on.

SaradnjaTRGOVINSKI BILANS- 283 miliona evra bila je trgovinska razmena Srbije i Francuske u prvih pet meseci 2015.- to je za 7,5 odsto više nego u istom periodu prošle godine- 130 kompanija okuplja Francusko-srpska privredna komora- „Mišlen“, „Lafarž“, „Laktalis“, „Bongren“, Sosijete ženeral banka, Credit agrikole, BNP Paribas neke su od većih francuskih kompanija u Srbiji- U Francuskoj živi do 120.000 državljana Srbije, i to najviše u Pariskoj regiji- 10.000 turista iz Srbije godišnje poseti Francusku

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track