mnogi još ne znaju njenu vrednost

CENA 600 RSD, VREDNOST NEPROCENJIVA: Marjan iz Bitolja već 22 godine uzgaja čudesnu šitaku sa lekovitim svojstvima

T.S

Naš brend su pečurke samuraj-šitake.

Marjan Spirkoski iz Bitolja u Severnoj Makedoniji pune 22 godine bavi se proizvodnjom japanske pečurke. Pečurka samuraj-šitake ima izuzetno lekovito svojstvo.

Odgajana je u zatvorenom prostoru u posebnim uslovima. Japanci ih zovu eliksirom života.

Marjan objašnjava kakav je njihov sastav.

- Imaju preko 40 sastojaka koji su redovno potrebni organizmu. Uz te sastojke organizam se potpuno osvežava i regeneriše. Kompletni imuno sistem se sređuje. Treba da se uspostavi monsunska klima da bi mogle da rastu. Isključivo u zatvorenom prostoru i u strogo kontrolisanim uslovima - objašnjava sagovornik Biznis Kurira.

Foto: T.S

Samuraj-šitaka ovih dana ponuđena je i Vranjancima

Marjan je jedan od izlagača na Međunarodnom sajmu lekovitog, začinskog, ukrasnog bilja, pčelinjih proizvoda i gljiva koji se već šest godina održava u Vranju.

Na njegovom štandu u ponudi su sveže pečurke samuraj-šitake, u prahu i u kapsulama. U prahu su dehidrirane na niskim temperaturama pa onda samlevene i spakovane. Sveža pečurka košta 600 dinara, koliko i dehidrirana u prahu, a pakovane u kapsulama su 2.000 dinara.

- Pečurke samuraj-šitake rastu u Japanu na monsuskoj klimi i moraju da se stvore takvi uslovi za njihov razvoj. One traže različite uslove u različitim fazama razvoja. Nekad traže mnogo nisku temperaturu, nekad veliku vlagu, a nekad i visoku temperaturu. Tako da sve to mora da se obezbedi - objašnjava Marjan Spirkoski iz Bitolja u Severnoj Makedoniji.

Foto: T.S

Marjan se proizvodnjom pečurke samuraj-šitake bavi od 2003. godine.

- Ideja da se bavim proizvodnjom ove pečurke potekla je od same činjenice da je ona mnogo lekovita i našao sam način da je proizvodim i da ljudima pružim mogućnost da dobiju nešto što bi doprinelo njihovom zdravlju.
Prodaja je uglavnom u Severnoj Makedoniji, ali mora mnogo da se radi na tome, zato što mnogi ljudi ne znaju šta je pečurka samuraj-šitake i zašto ona vredi. Malo smo je izvozili u Nemačku, ali nismo spremni još uvek za veći izvoz. Planiramo da povećamo proizvodnju i da nađemo uvoznika - napominje Marjan.

Na kraju otkriva da su u Japanu još od davnih vremena ovu vrastu pečuraka koristili u ishrani samuraji, kraljevi i carevi.

biznis.kurir.rs