JELENA I DUŠAN SU SE, POSLE 4 GODINE NA MALTI, VRATILI U SRBIJU I POKRENULI POSAO: Njihove pljeskavice su zbog 1 sastojka postale pravi hit!
Supružnici Jelena (29) i Dušan Mitrović (29) vratili su se kući i u Beogradu pokrenuli posao sa pljeskavicama sa spržom.
Nakon četiri godine koje su proveli radeći na Malti, supružnici Jelena (29) i Dušan Mitrović (29) vratili su se kući i u Beogradu pokrenuli posao sa pljeskavicama sa spržom.
U njihovom lokalu iznad Đeram pijace sada rade zajedno i prave specijalitete iz Leskovca, jer je Dušan rođen u tom gradu, a tamo je i naučio roštiljdžijski zanat od svoje majke Slavice.
Ona je godinama poznat roštilj majstor na jugu Srbije, dok njegovi otac, stric i deda rade u pekarskoj industriji.
Jelena i Dušan su se upoznali u Crnoj Gori, gde su oboje bili konobari, a zatim otišli na Maltu da rade isti posao.
Kada su poželeli da se venčaju i da stvaraju porodicu, odlučili su da se vrate kući, jer su, kako kažu za Priče sa dušom, shvatili da su u Srbiji bolji uslovi za decu.
"Malta je mala ostrvska zemlja u kojoj je sve blizu, tako da smo radili u više gradova. Ja sam prvi otišao, a Jelena ubrzo za mnom. Ona je prvo radila u mestu u kojem pristaju kruzeri, a nakon toga ju je primetio vlasnik najpoznatije poslastičarnice i ponudio da pređe kod njega."
"U međuvremenu smo oboje počeli tamo da radimo, Jelena je prvo pravila kolače, a onda postala supervizor, a kasnije sam i ja radio taj posao", priča Dušan i dodaje da je Malta idealno mesto za odmor i druženje, ali ne i za život sa porodicom, pogotovo za strance.
"U Srbiju smo se vratili 2022. godine, godinu dana kasnije nam se rodila ćerka Elena i od tada sve više počinjemo da razmišljamo o privatnom biznisu. Sve vreme smo govorili da treba sačekati pravi trenutak i onda smo presekli i odlučili da je to ova 2025. godina. Povratak na Maltu nije bio opcija", nastavlja Jelena.
Njih dvoje u malom, simpatičnom lokalu sami rade svakog dana od 8 do 22 sata, jer trenutno nisu u mogućnosti da zaposle radnike, a i da bi se maksimalno posvetili kupcima.
Kod njih se sve obavezno peče na ćumuru, u duhu je Leskovca, meso i sprža stižu sa juga, kao i paprika iz svetske prestonice paprike, sela Donje Lokošnice.
"Sprža se pravi od svinjskog mesa, slična je duvan čvarcima i nabavljamo je takođe u Leskovcu."
"Dodaje se u pljeskavicu tokom pripreme, a mi smo stavili i kačkavalj da bude još ukusnija. U Leskovcu je ima na svakom koraku, a u Beogradu, koliko znam, pored nas ima i na još jednom mestu", objasnio je Dušan i dodao da ovaj specijalitet jeste skuplji od obične pljeskavice, ali da nije previše mastan, iako tako izgleda.
Dušan je izuzetno vešt u pečenju roštilja, a sve je naučio kao momak u svom rodnom gradu, pre odlaska u inostranstvo.
"Učio sam od majke, a moji su jedno vreme držali pekare i brzu hranu kod Poljoprivredne škole u Leskovcu. Kao mali, svakog drugog dana sam dolazio tamo i gledao kako rade", seća se Dušan, koji danas u ponudi sa suprugom ima svu poznatu domaću brzu hranu sa juga: od pljeskavica, gurmanskih pljeskavica i uštipaka do kobasica, piletine i ostalih vrsta mesa.
Pošto je rodom iz Lazarevca, Jelena je poželela da osveži južnjačku ponudu lokala palačinkama, pa su svi slatki ukusi njene kreativnosti dela.
Ipak, jedan slani specijalitet koji se po Dušanovoj zamisli sprema u lepinji, Jelena je počela da servira u palačinki. Reč je o leskovačkoj mućkalici.
"Ja sam kreativna osoba i osmislila sam dosta toga u našem zajedničkom poslu, a pre svega naziv. Lesko mesko je nastao kada su mi Dušanova baba i majka često, kad bih bila kod njih dole, govorile "jedi mesko bez leba". I meni je ta rečenica poslužila i inspirisala me da po njoj nazovemo naš brend", kaže Jelena za Priče sa dušom.
Na kraju razgovora bračni par Mitrović mi je rekao da su zadovoljni tempom kojim se posao razvija, ali da bi voleli uskoro da prošire ponudu sa spržom u lepinji i još nekim specijalitetima o kojima će pisati na društvenim mrežama.
Ponosni su na to što su leskovačko roštilj-meso, sprža i ajvar proizvodi sa zaštićenim geografskim poreklom iz Leskovca kao i na lepe komentare koje im kao mladim ljudima na početku preduzetničke karijere mušterije rado ostavljaju.
(Kurir.rs/Priče sa dušom)