Uspeh

JELENA I DUŠAN SU SE, POSLE 4 GODINE NA MALTI, VRATILI U SRBIJU I POKRENULI POSAO: Njihove pljeskavice su zbog 1 sastojka postale pravi hit!

Nenad Blagojević/pricesadusom.com

Supružnici Jelena (29) i Dušan Mitrović (29) vratili su se kući i u Beogradu pokrenuli posao sa pljeskavicama sa spržom.

Nakon četiri godine koje su proveli radeći na Malti, supružnici Jelena (29) i Dušan Mitrović (29) vratili su se kući i u Beogradu pokrenuli posao sa pljeskavicama sa spržom.

U njihovom lokalu iznad Đeram pijace sada rade zajedno i prave specijalitete iz Leskovca, jer je Dušan rođen u tom gradu, a tamo je i naučio roštiljdžijski zanat od svoje majke Slavice.

Foto: Nenad Blagojević/pricesadusom.com

Ona je godinama poznat roštilj majstor na jugu Srbije, dok njegovi otac, stric i deda rade u pekarskoj industriji.

Jelena i Dušan su se upoznali u Crnoj Gori, gde su oboje bili konobari, a zatim otišli na Maltu da rade isti posao.

Kada su poželeli da se venčaju i da stvaraju porodicu, odlučili su da se vrate kući, jer su, kako kažu za Priče sa dušom, shvatili da su u Srbiji bolji uslovi za decu.

"Malta je mala ostrvska zemlja u kojoj je sve blizu, tako da smo radili u više gradova. Ja sam prvi otišao, a Jelena ubrzo za mnom. Ona je prvo radila u mestu u kojem pristaju kruzeri, a nakon toga ju je primetio vlasnik najpoznatije poslastičarnice i ponudio da pređe kod njega."

"U međuvremenu smo oboje počeli tamo da radimo, Jelena je prvo pravila kolače, a onda postala supervizor, a kasnije sam i ja radio taj posao", priča Dušan i dodaje da je Malta idealno mesto za odmor i druženje, ali ne i za život sa porodicom, pogotovo za strance.

"U Srbiju smo se vratili 2022. godine, godinu dana kasnije nam se rodila ćerka Elena i od tada sve više počinjemo da razmišljamo o privatnom biznisu. Sve vreme smo govorili da treba sačekati pravi trenutak i onda smo presekli i odlučili da je to ova 2025. godina. Povratak na Maltu nije bio opcija", nastavlja Jelena.

Njih dvoje u malom, simpatičnom lokalu sami rade svakog dana od 8 do 22 sata, jer trenutno nisu u mogućnosti da zaposle radnike, a i da bi se maksimalno posvetili kupcima.

Foto: Nenad Blagojević/pricesadusom.com

Kod njih se sve obavezno peče na ćumuru, u duhu je Leskovca, meso i sprža stižu sa juga, kao i paprika iz svetske prestonice paprike, sela Donje Lokošnice.

"Sprža se pravi od svinjskog mesa, slična je duvan čvarcima i nabavljamo je takođe u Leskovcu."

Foto: Nenad Blagojević/pricesadusom.com

"Dodaje se u pljeskavicu tokom pripreme, a mi smo stavili i kačkavalj da bude još ukusnija. U Leskovcu je ima na svakom koraku, a u Beogradu, koliko znam, pored nas ima i na još jednom mestu", objasnio je Dušan i dodao da ovaj specijalitet jeste skuplji od obične pljeskavice, ali da nije previše mastan, iako tako izgleda.

Foto: Nenad Blagojević/pricesadusom.com

Dušan je izuzetno vešt u pečenju roštilja, a sve je naučio kao momak u svom rodnom gradu, pre odlaska u inostranstvo.

"Učio sam od majke, a moji su jedno vreme držali pekare i brzu hranu kod Poljoprivredne škole u Leskovcu. Kao mali, svakog drugog dana sam dolazio tamo i gledao kako rade", seća se Dušan, koji danas u ponudi sa suprugom ima svu poznatu domaću brzu hranu sa juga: od pljeskavica, gurmanskih pljeskavica i uštipaka do kobasica, piletine i ostalih vrsta mesa.

Pošto je rodom iz Lazarevca, Jelena je poželela da osveži južnjačku ponudu lokala palačinkama, pa su svi slatki ukusi njene kreativnosti dela.

Foto: Nenad Blagojević/pricesadusom.com

Ipak, jedan slani specijalitet koji se po Dušanovoj zamisli sprema u lepinji, Jelena je počela da servira u palačinki. Reč je o leskovačkoj mućkalici.

"Ja sam kreativna osoba i osmislila sam dosta toga u našem zajedničkom poslu, a pre svega naziv. Lesko mesko je nastao kada su mi Dušanova baba i majka često, kad bih bila kod njih dole, govorile "jedi mesko bez leba". I meni je ta rečenica poslužila i inspirisala me da po njoj nazovemo naš brend", kaže Jelena za Priče sa dušom.

Foto: Nenad Blagojević/pricesadusom.com

Na kraju razgovora bračni par Mitrović mi je rekao da su zadovoljni tempom kojim se posao razvija, ali da bi voleli uskoro da prošire ponudu sa spržom u lepinji i još nekim specijalitetima o kojima će pisati na društvenim mrežama.

Ponosni su na to što su leskovačko roštilj-meso, sprža i ajvar proizvodi sa zaštićenim geografskim poreklom iz Leskovca kao i na lepe komentare koje im kao mladim ljudima na početku preduzetničke karijere mušterije rado ostavljaju.

(Kurir.rs/Priče sa dušom)