Moj biznis

TRAŽIO JAGNJE ZA SLAVU, SLUČAJNO ZAVRŠIO SA JEDNOM OD NAJVEĆIH FARMI Radojica je ovako razvio biznis: "Znao sam da dam i po 3.000 evra za jednog"

Youtube/RTRS vijesti

"Tražio sam na sve strane, pa ili nema ili je ovca. Onda sam ja uzeo par komada za sebe i tako je počelo. Bilo je to 20, 30, pa 50, razmnožavalo se, kupovao i evo nas danas tu smo gde smo, kaže Radojica

Počeo sam sa 20 ovaca, a danas ih imam preko 3.000, tako počinje priču Radojica Kusić sa Vučijaka kod Prnjavora, vlasnik jedne od najvećih farmi ovaca.

Sve je počelo slučajno, kada je za slavu svoje porodice tražio jagnje za trpezu i nije mogao naći. Tada je, priča on, prelomio da nabavi nekoliko ovaca za svoje potrebe.

Nisam tada mislio da će to danas biti ovoliko stado", kaže Radojica, te dodaje da je na početku bilo dosta lakše nego danas.

Danas mu je najveći problem radna snaga, što muči sve naše farmere.

"Na početku je bilo dosta lakše, bilo je radnika, radilo se, sada je teško doći do ljudi. Dolaze radnici sa strane i po nekoliko mjeseci ostaju ovdje. Teško je, ali tu smo u tome, uloženo je u objekte i ne isplati se da to sve ukinemo sada", kaže Kusić, te napominje da je najviše obaveza kada se jagnje i u sezoni šišanja.

Uprkos dobrim uslovima za boravak u štalama i torovima na Vučijaku, Kusić je prinuđen da stada tokom godine šalje i na ispašu, jer nema dovoljno prostranstva za sva grla.

"Deo stada ide na ispašu na Kupres, tamo budu oko četiri meseca, dok drugi deo boravi na Vučjoj planini. Nalazimo se u brdovitom području koje pogoduje ovcama, ali manjak prostranstva pravi problem", kaže ovaj domaćin u čijem stadu dominiraju vlašićke pramenke, a redovno ga zanovi i novim vrstama.

Radojica ističe da je pre tri godine na Kupresu 10 ovaca prodao za po dve hiljade maraka, jer se prodaja u klaonice ne isplati.

"Kod mene su ovce u štalama kada dođu oktobar i novembar, i tu budu do maja meseca", priča ovaj farmer, te dodaje da sve što bude jagnjadi to može prodati.

Kada su u pitanju ovnovi, ističe da se ne mogu kupiti ispod 2.000 KM (1.000 evra)

"Ako tražiš da valja išta, ispod te cene ne postoji. Ja sam znao dati i po pet-šest hiljada maraka, pre nekoliko godina, ali tu su bili birani primerci sa sajmova", govori Kusić.


Brigu za stado od preko 3.000 ovaca vodi 13 radnika, a neki od njih u Prnjavor dolaze iz drugih krajeva zemlje. Ernad Mesić iz Cazina kod Kusića boravi tokom zimskih meseci, pa sve do ovih dana proleća, kada je aktivna sezona šišanja.

"Za taj proces kaže potrebno je znanje i veština, da ne posečeš ovcu. Čim se izdvoji jagnje iz nje onda ide šišanje, to moraš paziti, moraš sve gledati. Bitna je i praksa", navodi Mesić, koji nakon šišanja kod Kusića ide dalje istim poslom, dok ovce sa ove farme idu na pašu.

Mesić dodaje, da su važni i prvi dana nakon jagnjenja, kada treba brinuti o mladima kako bi ojačali i išli uz stao.

Farma Kusić sa svojim radnicima sama sprema i većinu hrane, pa tako siju ječam, zob i kukuruz, dok ostatak kupe.

Kurir.rs/RTRS/Nezavisne