Sezonski radnici

NJIHOVA LEĐA ĆE IZVUĆI TURISTIČKU SEZONU! Nude plate i do 2.500 evra, a evo koja su zanimanja najtraženija - lov na sezonske radnike uveliko U TOKU!

Shutterstock

Potražnja za sezonskim radnicima na Jadranu i ove godine je ogromna

Lov na sezonske radnike privodi se kraju — mame ih obezbeđenim smeštajem, hranom, visokim platama, ali i benefitima po završetku sezone.

Dok su brojni radnici iz Trebinja spremni za rad na Jadranu, sve ih više bira Dubrovnik, koji sa izdašnim ponudama i visokim platama privlači radnu snagu iz celog regiona, piše "Trebinje Danas".

Dubrovnik zapravo već godinama "otima" radnike Trebinju, i to ne samo sezonski, već tokom cele godine. Grad je udaljen svega tridesetak kilometara, pa hiljade Trebinjaca svakodnevno prelazi granicu da bi radilo u Dubrovniku, dok se uveče vraćaju kući. Neki su se već i trajno preselili.

- Pregovori za sezonski rad su završeni. Specifična je situacija jer smo blizu, pa veliki broj naših ljudi u Dubrovniku radi tokom cele godine. Tokom sezone taj broj dodatno raste. Naši poslodavci ne mogu da prate trku sa Dubrovnikom, a teško to uspevaju i oni u Hrvatskoj. U Dubrovnik dolaze ljudi iz cijele Hrvatske, čak i iz Slavonije. Turizam je elitni, cene visoke i samim tim su i zarade bolje. Ipak, svakodnevno putovanje nosi izazove, pa ne odluče svi da idu, zavisi i u kojoj su fazi života, imaju li porodicu ili ne - kaže Veselin Savić, direktor Privredne komore Trebinja.

Zima u BiH, leto na Jadranu

Ovakvih priča ima na hiljade, mnogi zimu provode u Bosni i Hercegovini, a leto rade na Jadranu. Za komšije je potraga za radnom snagom još jedan izazov u predstojećoj sezoni, a lov je pri kraju — sezonci pakuju kofere.

U tome što Hrvatskoj i Crnoj Gori nedostaje radnika, domaći vide šansu za zaradu, i to ozbiljnu. Oglasi za posao iskaču sa svih strana. Nude se smeštaj, obroci i dobre plate. Konobari, kuvari, recepcioneri, sobarice i čistačice – svi oni mogu da zarade dovoljno da mirno prežive veći deo godine bez dodatnog posla. Njihova leđa će izneti još jednu zahtevnu turističku sezonu.

Prema dostupnim informacijama, uslovi za radnike na Jadranu su bolji nego ikada. Za stalno zaposlene nude se povišice, a i srednjoškolci se sve češće interesuju za letnje angažmane. Ipak, oprez je i dalje potreban – neki poslodavci ne ispoštuju dogovor, prebace radnika na slabije plaćenu poziciju, smeštaj ne bude kako je obećan ili plata varira iz meseca u mesec.

Kuvari Foto: Printscreen Mondo.rs

Kuvari najtraženiji

Plate za konobare gotovo da ne padaju ispod 1.200 evra, barmeni zarađuju između 1.100 i 1.600 evra, dok recepcioneri startuju od 1.000 evra. Najveća potražnja je za kuvarima, čije se plate kreću od 1.800 do čak 2.500 evra, a šefovi kuhinja mogu i značajno više. Sobarice i sobari mogu zaraditi i do 1.400 evra mesečno.

- I ove godine očekuje se veliki odliv radne snage. Ljudi masovno odlaze u Hrvatsku i Crnu Goru, najviše u ugostiteljstvo i trgovinu. Ova sezona je možda i najinteresantnija za radnike, jer su plate značajno povećane, a traži se više ljudi. Najtraženiji su konobari i kuvari. Ljudi idu tamo gde je bolje, gdje se više plaća. Plate u Hrvatskoj za osmočasovni rad veće su i do 150 odsto u odnosu na naše, a u Crnoj Gori i do 100 odsto - navodi Goran Savanović, predsednik Sindikata trgovine, turizma, ugostiteljstva i uslužnih delatnosti Republike Srpske.

On zaključuje da domaći poslodavci teško mogu pratiti tu trku:

- Nema šanse da naši poslodavci obezbede takve plate. To je realnost - navodi on.

Kurir.rs/Mondo