MILOŠ POSTAO NAJBOLJI PICA MAJSTOR NA SVETU: Oteo nagradu Italijanima ispred nosa, a u Subotici je već čuven
Zvanično, najbolji pica majstor na svetu je Miloš Knežević iz Subotice.
Vešt, verziran i, naravno, sa svojim "malim tajnama velikih majstora kuhinje", ovu laskavu titulu poneo je ni manje ni više nego u Italiji, što priznanju daje posebnu težinu. Peharom, medaljom i diplomom okitio se u Rimu gde je krajem marta održano Svetsko prvenstvo u pripremanju pica (Expocook Pizza World Competition). Štaviše, učestvovao je u četiri kategorije takmičenja i proglašen je, sportskim rečnikom rečeno za VIP celokupnog nadmetanja.
I posle svega, Miloš za sebe skromno kaže da je on samo strastveni pekar, a ne samo pica majstor. Ističe jedino da mu je pekarstvo u genima, jer je njegov pradeda bio čuveni i poštovani pekar u Tavankutu kod Subotice.
- Tajna najbolje pice je u testu. U stvari, ne postoji baš tajna u klasičnom smislu, ali rekao bih da je ključno duboko poznavanje osnova pekarstva i zanata. Sve kreće od te osnove, a osnova za picu je svakako testo. A, za vrhunski rezutat tog neodoljivog zalogaja ključno je balansiranje ukusa, mirisa i izgleda. Zaista imam posebnu strast za pripremanje pica i kad ih pripremam veoma sam posvećen - kaže Miloš koji je osvojio i najprestižnije priznanje na ovom nadmetanju: nagradu za najboljeg stranog pica majstora na svetu.
Takmičenje je okupilo više od stotinu vrhunskih pica majstora iz celog sveta, a naš Miloš je svoju spretnost i znanje pokazao u nekoliko kategorija:
- Učestvovao sam u četiri kategorije: pizza napoletana (tradicionalna napolitana), contemporanea (moderna), pizza alla pala (izdužena koja se služi na drvenoj "lopati" tj. pizza alla pala) i calzone (kalcona). Svaka kategorija pice zahteva posebne vrste brašna, različite fermentacije i posebnu pripremu. Sve ostalo je naša kreativnost, naravno opet protkana znanjem, ali i iskustvom o stapanjima ukusa i mirisa, kombinacijama namirnica i o tome kakav će biti njihovo konačan "efekat" na nepcima konzumenta. A, ja uživam u svakom koraku procesa pripremanja pice. Bilo je ključno i da testo mesim ručno, bez upotrebe miksera, kako bih postigao željeni rezultat.
Kada je reč o odmeravanju spretnosti sa kolegama u prestonici Italije, najbolji pica majstor na svetu kaže:
- Nadmetanja kao što je bilo ovo u Rimu daju mi dodatnu energiju i hrane moju inspiraciju. U takvim, takmičarskim uslovima, najsigurniji sam kada se oslonim na svoje iskustvo kao i da sve što znam tada i primenim kako bih na kraju stvorio vrhunski proizvod. Inače, na ovo takmičenje u Rim, stigao sam nekoliko dana ranije da bih bio siguran da će sve biti spremno za takmičenje. To mi je omogućilo da se u potpunosti posvetim pripremi predfermenata, jer proces fermentacije testa i sazrevanja ima najvažniju ulogu u postizanju savršenog rezultata.
Svetski šampion u pravljenju pice vredno radi u jednom restoranu u Subotici pa u specijalitetima koje priprema svakodnevno mogu da uživaju i Subotičani i gosti ovog grada.
- Ova titula me dodatno motiviše da budem još bolji u ovom mom poslu, a verujem da mi najbolje tek predstoji - kaže Miloš Knežević.
biznis.kurir.rs/Novosti