KURIR TELEVIZIJA

SVAKOM RESTORANU OVO JELO DONESE OGROMAN PRILIV NOVCA! Ugostitelj priznao: "I mi se borimo..." Otkrio caku zašto su baš njega precenili!

Shutterstock

Hrana u ugostiteljskim objektima u Srbiji poskupela je za gotovo 13 odsto u odnosu na februar prošle godine. Najveći skok beleže gotova jela sa rastom cena od 10 odsto, dok su pečenje i jela po porudžbini skuplji za više od 13 procenata. Građani su svesni rasta cena, ali ga doživljavaju kao deo šireg trenda.

- Sve je poskupelo, pa i to - komentar je koji se često može čuti među građanima. Iako neki redovno posećuju ugostiteljske objekte, priznaju da im nije lako da prate rastuće cene.

Na pitanje koliko je mladima danas pristupačno da izlaze u grad i ručaju ili večeraju u restoranima, odgovara:

This browser does not support the video element.

01:44
SVAKOM RESTORANU JEDNO JELO DONESE OGROMAN PRILIV NOVCA! Ugostitelj priznao: "I mi se borimo..." Otkrio caku zašto su baš njega precenili! Izvor: Kurir televizija

- Pa i nije baš. Ja bih volela da je bar malo povoljnije.

S druge strane, ima i onih koji rast cena nisu primetili:

- Ništa ja ne primetio, ne znam šta. Ne znam, nisam primetio.

Međutim, podaci pokazuju da su salate zabeležile najveće poskupljenje, čak 16 procenata. Alkoholna pića su skuplja za skoro 14 odsto, dok je cena prenoćišta porasla za više od 6 procenata.

Rast cena na meniju prati i skok u nabavnim cenama, što potvrđuju i sami ugostitelji.

- Nešto malo, možda za nekih 10%, što se tiče pića. A što se tiče ovih ostalih prehrambenih proizvoda, varira, skoči, pa se spusti i tako dalje. Borimo se. Generalno, naši proizvodi 99% su iz Zasavice, većim delom sa naše farme, tako da te neke cene nešto ne utiču na naše proizvode - objasnio je jedan od vlasnika ugostiteljskog objekta.

Foto: Shutterstock

Ipak, postoje regionalne razlike. U Vojvodini je zabeleženo nešto manje poskupljenje hrane, 6,6 odsto, dok su alkoholna pića poskupela za 8,8 odsto. Međutim, cene prenoćišta u ovom delu zemlje skočile su za čak 18 procenata, što mnogi vide kao direktnu posledicu procvata turizma u ovom regionu.

Rast cena u ugostiteljstvu jasno pokazuje koliko inflacija i tržišna kretanja utiču na svakodnevni život građana, dok ugostitelji pokušavaju da održe balans između troškova i pristupačnosti za potrošače.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

This browser does not support the video element.

04:37
Boško Obradović otovrio svoj restoran u kojem radi i kao konobar! Izvor: Kurir televizija