POSLE NAFTE OVO JE NAJTRAŽENIJI PROIZVOD NA SVETSKOM TRŽIŠTU: Ovih dana dostiže najvišu cenu u poslednjih 50 godina
Da li ste znali da se svakog dana u svetu popije više od dve milijarde šoljica kafe i da je ovaj broj iz godine u godinu u konstantnom porastu? Ili da je kafa, odmah posle nafte, proizvod kojim se najviše trguje u svetu? Ova omiljena crna tečnost je za mnoge ljude jutarnji ritual, izvor energije i trenutak za uživanje. Ona povezuje ljude, inspiriše razgovore i pokreće poslovne sastanke. Prva „kafeterija“ na svetu otvorena je u Konstantinopolju (današnjem Istanbulu) u 15. veku, i brzo je postala centar za društvena okupljanja i razmenu ideja.
Ipak, i pored svoje bogate istorije i značaja, kafa se danas suočava sa ozbiljnim izazovima. Cena sirove kafe je za godinu dana udvostručena, i dalje raste, pa je krajem 2024. godine dostigla najvišu cenu za poslednjih 50 godina. Sve ovo nas podseća koliko je ova dragocena biljka, a i industrija koja je prati, ranjiva pred klimatskim, logističkim i ekonomskim problemima.
Jedan od ključnih faktora variranja cene jeste nepovoljna klima koja pogađa najveće proizvođače kafe. Brazil, koji je najveći svetski izvoznik, suočava se sa ekstremnim vremenskim uslovima poput suša i mrazeva, što direktno utiče na prinose. Manji prinos znači manju ponudu, a to automatski podiže cenu.
Pored klimatskih promena, globalna logistička kriza i rast cena transporta dodatno su povećali troškove proizvodnje i distribucije. Put od plantaže do vaše šoljice nikada nije bio skuplji – cena kontejnerskog transporta porasla je drastično u poslednje dve godine, što je dodatno opteretilo proizvođače i izvoznike.
Tu su i geopolitički izazovi. Konflikti u regijama poput Crvenog mora, koje je ključno za transport robe, usporavaju lance snabdevanja i povećavaju troškove. Sve ovo ostavlja proizvođače kafe u nezavidnom položaju. Dok se bore da prežive, cene sirovih zrna skaču, a to se na kraju preliva na potrošače. Dodatno, potražnja za kafom raste i na kontinentima koji do sada nisu bili značajni potrošači ovog omiljenog napitka.
Šoljica kafe koju pijemo svakog jutra možda deluje jednostavno, ali iza nje stoji složen sistem koji je trenutno pod velikim pritiskom. Stručnjaci upozoravaju da je situacija na tržištu kafe neizvesna, dok klimatske promene nastavljaju da pogađaju ključne regije proizvodnje, a globalna logistička i ekonomska kriza dodatno komplikuju stvari, i u ovoj godini.
Ovakva situacija dodatno opterećuje domaće proizvođače, koji se suočavaju sa uslovima koje diktira svetsko tržište. Kako bi zadržali kvalitet kafe koja stiže do potrošača, primorani su da koriguju cene, pišu mediji. Posle duže vremena odolevanja poskupljenju i apsorbovanju povećanih troškova, ipak su bili primorani da koriguju cene u značajno manjoj meri u odnosu na skok cena sirove kafe.
Biznis.Kurir.rs