I BUGARI HVALE SRPSKI SPECIJALITET: "Mnogo ubavo" - Madići trljaju ruke, posao cveta, a u vreme posta sve plane za tili čas
Poznata pirotska kuhinja obiluje raznovrsnim specijalitetima, među kojima je i jedan od testa - mekika, koja se može svrstati i u brzu, ali i u zdravu hranu.
Ni jednostavnijeg recepta, ni ukusnijeg i jeftinijeg obroka, tako se u najkraćem mogu opisati mekike. A, za poznate pirotske - čeka se u redu, naročito u vreme posta i slava.
Piroćanci ih obožavaju. U redu za pirotski specijalitet - i komšije iz Bugarske.
Iako su sastojci jednostavni, za pripremu mekika potrebno je biti vešt majstor. Zanatlija Miroljub Madić, objašnjava:
- Treba da se umesi, da nadođe testo, temperature su važne. Sve je prirodno, u testo ide samo brašno, kvasac, so i voda, nema tu aditiva, nema hemije, pojačivača ukusa, nema ništa.
Maja Madić dodaje:
- Samo da kažem da pravimo i najveće, od pola metra.
Mekike se u Pirotu spremaju i jedu, ali su i predmet istraživanja. Nedavno je objavljen rad u "Pirotskom zborniku".
Arsenije Todorović, gastronom ovako posmatra mekike:
- Kao efekat, kao jedan fenomen koji se dešava u Pirotu, a ne kao nešto na šta smo inače navikli. Kao neku ukusnu zgodu o vašaru ili subotama. Ima već odlike zanatske proizvodnje. Dakle, Pirot može slobodno da računa na mekiku kao adekvatnog reprezenta u budućnosti, po pitanju gastronomije.
Pirot je na gastronomskoj mapi Srbije i regiona prepoznat po kačkavalju, peglanoj kobasici, jagnjetini - to se konzumira za ručak i večeru. Za doručak - mekike, odnosno poznati pirotski mećik. Ukus i miris decenijama se nisu promenili. A miriše na detinjstvo.
biznis.kurir.rs/RTS