„Ljute papričice su naša strast “

LJUTE PAPRIČICE, NAMAZ OD BELOG LUKA, GUŠČIJA MAST: Bobanovi iz Bečeja imaju za svakog po nešto, a posebno su ponosni na ovaj njihov proizvod

Printscreen/Facebook/BZB Hand

Beata i Zoltan Boban iz Bečeja na svom poljoprivrednom gazdinstvu gaje povrće i voće, a onda to što proizvedu prerade i prodaju na sajmovima, vašarima i manifestacijama širom Vojvodine.

U ponudi imaju slatku i kiselu zimnicu, džemove, pekmeze, turšiju, kiselu papriku, prirodne i hladno ceđene sokove, sirupe, ali ono što ih izdvaja od drugih jeste široka paleta proizvoda od ljutih papričica.

- Ljute papričice su naša strast i posebna ljubav. Do sada smo sejali 20 vrsta čili papričica, a sada se pripremam da uvedem još jednu, čisto da probam, pa ako dobro prođe, onda će ih biti 21 - priča Zoltan Boban.

Papriku proizvodi od semena, preko rasada, do odraslih biljki. Do ove godine, paprika je bila na otvorenom, a od sledeće će se naći u plasteniku.

- Nabavio sam jedan plastenik što će mi olakšati proizvodnju, jer sam do sada rasad proizvodio u kući, u prozorima, pa onda u improvizovanom stakleniku. Sada ću prozore prepustiti ženi za cveće, a ja se selim u plastenik – uz osmeh kazuje Zoltan.

Kaže i da uzgaja samo papričice koje je moguće konzumirati i preraditi ih bez razblaživanja.

- Narodski rečeno, proizvodim paprike koje su ljute ali jestive. Najljuća vrsta mi je papričica habanero, a ostale su po ljutini ispod nje - ističe Zoltan.

Bobanovi papričice prerađuju na različite načine.

- Ostavljamo ih kao turšiju, sušimo, meljemo. Ponosan sam na kajensku papriku koju sušimo, jer je ljudi kupuju bukvalno za lek. Moje papričice može da jede svako ko iole voli ljuto i kome baš ne smeta zbog nekih želudačnih problema - naglašava Zoltan.

Ponosni su Bobanovi i na svoj namaz od belog luka.

- U pitanju je pasta koja se može mazati na hleb, može se i ukuvati u jelo po izboru. Ja je dodajem u supu - kaže sagovornik.

U svojoj ponudi imaju sezonske proizvode, ali i one koje je moguće nuditi i tokom cele godine. Bečejci i Bačvani, baš kao i Banaćani, već dobro ih znaju, pa Bobanovi svoje proizvode prodaju i sa kućnog praga, ali i na vašarima, sajmovima i manifestacijama širom Vojvodine.

Najbrže im se “razgrabi” guščija mast, koja je ukusna i zdrava, a koju su proizveli, kako kaže sagovornik, od viška iz sopstvenog dvorišta. Međutim, nemaju vremena da se bave i guščarstvom. No, kako je ova mast sve traženija, primećuje da se u Bečeju i okolnim selima sve više ljudi vraća ovim lepim i korisnim životinjama.

Štand veseo i šaren

Štand Bobanovih je veseo, šaren i prepun zdravo uzgajanog i prerađenog voća i povrća. „Sad su aktuelni adventski novogodišnji sajmovi, posle idu razne “ijade” i već kupci znaju gde nas mogu naći. Volimo to što radimo, proizvodimo zdravu hranu, kvalitetno je prerađujemo i imam utisak da se to sve više ceni”, ističe Zoltan Boban.

(Kurir.rs/Dnevnik)