Sve vrste peciva, od kifle, đevreka, pogačica, integralnih štapića do bureka i samse često se degustiraju za doručak, večeru ili užinu. Vranjanci su poznati po tradicionalnoj kuhinji u kojoj važan deo zauzimaju i "mesenije".
Majstori ovog zanata napominju da ukus, rastresitost, kvalitet pečenog testa zavise od tehnike mešenja, kvaliteta brašna, ali i načina pečenja.. U Vranju je četvrtina bureka od 150 do 170 dinara. Kroasani su 90, đevrek i pogačice 50, trougao od integralnog brašna 90 dinara. Crni hleb 80 dinara. Pekari napominju da uskoro počinje veliki Božićni post pa će u ponudi biti i raznovrsno posno pecivo.
Pekar Toma I. sa dugogodišnjim iskustvom u pekarstvu ističe:
"Testo traži meru u svemu. Treba znati i umeti zamesiti testo da ono bude određene mekoće kako bi moglo da se razvuče, da odstoji izvesno vreme, a pekari imaju posebnu tehniku razvlačenja bez oklagije. Kvalitet brašna koje mora da se proseje je takođe važan za dobar burek".
Na to se nadovezuje i domaćica Milka iz Vranja koja je sa malo godina naučila da mesi. Na pitanje šta je najvažnije za dobru pitu, ali i čuvenu samsu kratko je odgovorila "Sukanje".
"Brašno, so, mlaka voda zimi, a hladna leti pravi je recept i obavezni su sastojci za pripremu čudesne nadaleko poznate vranjske đakonije, specijaliteta bez premca", otkriva Milka.
Ovakve specijalitete u Vranju osim klasičnih pekara priprema Samsara pod sloganom "Samsara", proizvodi i ukusi starog Vranja.
U lepezi ponude ove porodične manufakture dobrog testa su samsa tradicionalna vranjska pita sa belim lukom i kiselim mlekom, ali i salčići.
"Ovo su stvarno specijaliteti vranjski, ko ne stigne da večera evo pravog izbora. To su sve domaći vranjski starinski specijaliteti ", kaže Jelena A.
Specijalitete priprema njen suprug.
"Nikad nije kupio gotove kore za pripremu, svi sastojci su iz domaće kuhinje. Samsa je najjednostavnija pita na svetu, ali i najukusnija", objašnjava Jelena.
Parče samse je 30, salčići su 40, pita 150 dinara.